Yaşam

Türk mutfağına yeni bir lezzet ekleniyor : Balıkçıların baş belası

Balıkçıların baş belası Türk mutfağına yeni bir tat olarak katılıyor. Aslan balığının denizden tezgaha, tezgahtan da sofralara nasıl ulaşacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, aslan balığının yakalanıp ekonomiye katkı sağlaması için yeni destekler verecek.

Türk mutfağına yeni bir lezzet ekleniyor : Balıkçıların baş belası

Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’de yerli türleri tehdit eden, balıkçıların başına bela olan aslan balığı, Türk mutfağına yeni bir tat olarak katılıyor.

Besin değeri çok yüksek

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, besin değeri çok yüksek olan balık için balıkçıları desteklemek için bir çalışma başlattı. Bu çalışmayla aslan balığının sayısının azaltılması amaçlanırken, denizden tezgaha, tezgahtan da sofralara nasıl ulaşacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Son 15 yıldır Kızıldeniz’den geldiği Akdeniz’de artarak balıkçı ve balıklara zarar veren balon ile aslan balığının sayısını kontrol etmek için Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmaları devam ediyor.

Bu balığın kuyruğunu getiren balıkçılara destek sağlanıyor

Bu kapsamda balon balığının kuyruğunu getiren balıkçılara desteklemeler sağlanmış, aslan balığının tüketiminin özendirilmesi için çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, aslan balığının yakalanıp, ekonomiye katkı sağlaması için yeni destekler verecek. Balığın başta restoran ve evlerin mutfaklarında daha fazla bulunması için tanıtım çalışmaların da yapılacağı ifade edildi.

Çok iyi kamuflaj yeteneği var

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, aslan balığının Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelen bir tür olduğunu ve bölgeye uyum sağlayarak hızla arttığını söyledi. Aslan balığının avcı bir tür olduğunu belirten Erkan, “Çok iyi kamuflaj yeteneği var, çok hızlı büyüyor ve çok hızlı çoğalıyor. Hızlı çoğalması, bizim var olan türlerimizin bu balıkla yarışamamasına ve sayılarının azalmasına sebep oluyor” diye konuştu.

Sadece su altında tehlikeli

Erkan, türün yenilebildiğini ve artık tezgahlarda görüldüğünü belirterek, “Balıkçıların bu tür üzerinde av yapması, bu balığın artmasının engellenmesi gibi bakanlığımızın bir çalışması var. Eti lezzetli bir tür. Basında çıkan haberler yüzünden çok korkuluyor ama bu kadar korkulacak bir tür değil. Üzerindeki dikenlerinde zehirli madde var, bunlara dokunmadan makasla kestikten sonra aynı iskorpit gibi temizleyip rahatlıkla sofralarımızda yiyebiliriz. Protein ve besin değeri çok yüksek bir tür. Sadece su altında tehlikeli. Kayalık alanlarda yüzerken biraz dikkatli olmamız lazım. Balık bize saldırmaz, biz onun üzerine basarsak ancak o zaman zehirlenebiliriz. Temas edilen yerde şişlik ve morluk olabilir. Bu tarz bir durumda da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak lazım. Giderken de ılık suyla müdahale etmeniz gerekiyor” dedi.

Dikeni ölüme neden olabilir

Şimdiye kadar aslan balığından kaynaklı bir ölüm vakası olmadığını ancak yine de dikkatli olmakta yarar olduğunu vurgulayan Erkan, “Özellikle baş kısmına dikeniyle temas edip zehir geçişi olursa ölüme neden olabilir. Çok fazla temas eden var. Balıkçılarımız da bu durumu deneyimliyor” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Haber Merkezi
Editör
H

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yaz
Yorumunuz yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.
Bizi Takip Edin
- REKLAM -