Ekonomi

Ev sahipleri aman dikkat: Evini bu şekilde kiraya veren 100 bin lira ceza ödeyecek!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan kanun teklifi, kısa süreli ev kiralama uygulaması Airbnb dahil olmak üzere turistik konut kiralamalarına yönelik köklü değişiklikleri içeriyor. Yeni düzenlemelerle, turizm amaçlı konut kiralamalarında izin belgesi zorunluluğu getirilecek ve bu izin belgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek.

Ev sahipleri aman dikkat: Evini bu şekilde kiraya veren 100 bin lira ceza ödeyecek!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Airbnb'yi de kapsayan yeni düzenlemeyi TBMM'ye sundu. Düzenlemeyle birlikte, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alınması zorunlu hale gelecek. İzin belgesi bulunmadan kiralama yapanlara ağır cezalar uygulanacak.

Tügem üyesi, Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Konut kiralama sistemi sil baştan değişiyor. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu hale gelecek, İzin belgesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek. Konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınması sağlanacak” diye konuştu.

100 BİN TL CEZA VERİLECEK

Kendisi kullanmak için kiraladığı konutu turizm amaçlı kiraya verenlere de 100 bin lira ceza uygulanacak diye konuşan Özlü, “Bu konutlarda konaklayacak kişilerin kimlik bilgileri, otel ve pansiyonlarda olduğu gibi kolluk kuvvetlerine bildirilecek.İzin belgesi bulunmadan turizm amaçlı konut kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmesi için 15 gün süre verilecek.

Bu sürede izin belgesi almazsa 500 bin lira para cezası kesilerek, yeniden 15 günlük süre uygulanacak. Buna rağmen kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında 1 milyon lira ceza uygulanacak” dedi.

DÖRT DEFADAN FAZLA KİRAYA VERİLEMEYECEK DENDİ
Turizm amaçlı kiralanmalarda bir seferlik 100 günden fazla süreli kiralamalar kapsam dışında tutulduğunu belirten Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Bu kapsamda evini kiralamak isteyenler belirlenen kurallara uymak zorunda.

Eğer uymaz ise ağır cezalar uygulanacak. Buna göre aynı konut bir sene içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek. Bu detayların hepsi normal kiralamalarda konut kira bedellerinin düşmesine sebep olacak. Turizm yapabildikleri için ev sahipleri astronomik rakamlar istiyorlardı. Bunların önüne geçilmiş oldu diyebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Haber Merkezi
Editör
H

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yaz
Yorumunuz yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.
Bizi Takip Edin
- REKLAM -