Yaşam

Erzincan'ın Zengin Yaban Hayatı: Vali Aydoğdu'nun Vurgusu

Erzincan'ın muhteşem doğasında, sis bulutlarının ardında gizlenen yüksek kayalıkları mesken tutmuş dağ keçilerinin görüntüsü büyüleyiciydi. Adeta bir belgesel sahnesini aratmayan manzaralar, Erzincan'da kaydedildi.

Erzincan'ın Zengin Yaban Hayatı: Vali Aydoğdu'nun Vurgusu

Munzur Dağları'nda, Erzincan ile Tunceli arasında uzanan muhteşem coğrafyada, nesli tükenme tehlikesi altında olan ve avlanması yasak olan dağ keçileri, sis bulutlarının örttüğü yüksek kesimlerin sarp kayalıklarında görüntülendi. Görüntü yönetmeni Muhammed Kösen ve ekibi tarafından kaydedilen bu manzaralar, Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Liste'sinde yer alan tehlikedeki türler arasında olan dağ keçilerine dikkat çekti.

Türkiye’nin çok nadir şehirlerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Erzincan, kendine özgü coğrafi şartları olan şehirlerden birisi. Kuzeyinde Keşiş Dağları, güneyimizde Munzur Dağlarımız var. Refahiye Ormanları, Ekşisu Sazlığı, Fırat Nehrimiz, meralarımız var. Böylesine doğayla bütünleşmiş bir şehirde 2 bin metre yükseklikte yaşayan keklikler, dağ keçileri, ayı, kurt ve benzeri birçok yaban hayvanı var. Biz Erzincan’da doğal tabiatı korumak için bütün çaba ve gayreti gösteriyoruz. Kızıl geyik ve karaca türünü de burada artırmayı düşünüyoruz. Erzincan’da Refahiye Ormanlarında yaşıyor bunlar. Ekşisu Sazlığı kuş türlerinin olduğu muhteşem bir alan. Şimdi Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğüyle görüşüyoruz orasını tekrar koruma altına almak için çabamız var. Bunun yanında ilimizde bulunan vaşak, porsuk, kurt, ayı gibi yaban hayvanları var. Tarım Orman Bakanlığınca bunlar koruma altına alınmış. Geçen hafta buradaki resmi olan avcılık derneği temsilcileriyle bir araya geldik. Erzincan’ın bu doğal güzelliğini, tabiatını, yaban hayatını nasıl koruyabiliriz, nasıl daha ileriye taşıyabiliriz manasında görüş alış verişinde bulunduk. Arkadaşlarımız çalışıyor bu popülasyonu nasıl daha fazlalaştırabiliriz diye. Bizim dağlarımızda ne kadar yaban hayvanları özgür dolaşıp, kuşlarımız özgür uçarsa emin olun bu topraklar o kadar güzel, o kadar bereketli olur. Bunun gayreti içerisindeyiz. Erzincan insanı da tabiata, doğaya karşı altını çizerek söyleyeyim oldukça duyarlı. Yaptığımız çalışmalarla inşallah Mart ayında yeni güzel bir başlangıç daha yapacağız” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Haber Merkezi
Editör
H

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yaz
Yorumunuz yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.
Bizi Takip Edin
- REKLAM -