Depremzede olan kişilerin eski hayatlarına geri dönebilmesi için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), 11 ilde küçük esnaflara toplamda 4,5 milyon ABD Doları tutarında hibe dağıtacağını bugün duyurdu.
İsveç'in sağladığı 15,5 milyon ABD Doları finansman desteği, deprem hibeleri olarak UNDP tarafından uygulanacak ve sosyal bakım hizmetleri ile atık yönetimi gibi diğer iki bileşenle birlikte daha büyük bir programa dahil edilecek. Peki, hibeler ne kadar olacak? İşte, merak edilen küçük esnafa destek projesinin detayları...
Hibeler Ne Kadar Olacak?
BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNDP Bölge Direktörü Ivana Zivkovic, küçük esnafların her ekonominin can damarı olduğunu belirterek, toparlanmanın ilk adımının bu işletmeleri yeniden ayağa kaldırmak olduğunu ifade etti. Zivkovic, bu kapsamda Türkiye'nin depremde en çok hasar gören Hatay ilinin merkez ilçesi Antakya'da düzenlenen bir etkinlikte yeni hibe programını duyurdu.
Zivkovic, 4 gün sürecek resmi Türkiye ziyareti sırasında Hatay'da UNDP'nin projelerini ziyaret etti. Hibe programının başlangıç noktası, 13 Haziran 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta başlatılan kadınların yönettiği işletmelere yönelik daha küçük bir hibe programı oldu. Bu programa gösterilen büyük ilgi, toplamda 820 başvuru olması nedeniyle, UNDP'nin etkilenen tüm illere hızla yaygınlaştırma kararı aldı.
Uygunluk kriterleri üzerinde çalışmalar devam ederken, bölgesel hibe programı kapsamında verilecek hibeler 30.000 TL ile 300.000 TL arasında olacak. Başvurular ise 30 Temmuz ile 30 Ağustos 2023 tarihleri arasında alınacak ve ilgili bilgilere "www.undp.org/turkiye" internet sitesinden ulaşılabilecek.
"Aslında ihtiyaç hemen hemen sonsuz"
Yeni programa büyük bir ilgi gösteriliyor ve duyurusunun yapıldığı Antakya Organize Sanayi Bölgesi tıklım tıklım doldu. Katılımcılar, bölgedeki yıkımın büyüklüğü karşısında 4,5 milyon ABD Dolarının yetersiz olduğunu ifade ettiler. Depremlerde ise tahminen 220.000 işletmenin yıkıldığı belirtiliyor.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, "Depremin üzerinden geçen beş aydan sonra, insanlar sağkalımdan yeniden canlanma aşamasına geçmek istiyor. Ancak birçoğu dış yardım olmadan bunu başarabilecek durumda değil, dolayısıyla biz de bu yardımı mümkün olan en kısa zamanda sağlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
Vinton, "Aslında ihtiyaç hemen hemen sonsuz." diyerek sözlerine devam etti. "Ancak umudumuz, bu programın diğer işletmelere yardımcı olacak ve diğer bağışçıları da katkıda bulunmaya teşvik edecek zincirleme bir etki yaratmasıdır." dedikten sonra sözlerini bitirdi.
UNDP, programı uygulamak için bölgedeki ticaret ve sanayi odalarıyla işbirliği yapacak. Program bütçesinin yüzde 80'i hibe olarak dağıtılırken, yüzde 10'u işletme danışmanlığı hizmetlerine, diğer yüzde 10'u ise girişimcilik becerilerini artıracak mesleki eğitime ayrılacak.
Hibe programı, deprem nedeniyle evde bakım işleri gibi artan yükler dahil olmak üzere, kadın girişimcilerin toparlanma sürecinde daha büyük zorluklarla karşılaştığını göz önünde bulundurarak, kadınların yönettiği işletmelere öncelik tanıyacak.
Zivkovic, Hatay ve diğer deprem etkilenen bölgeleri ziyareti sırasında Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin gibi yerel ortaklarla da görüşmeler gerçekleştirdi.


Yorumlar
Yorum Yaz