Ekonomi

Depremin yaralarını saran esnaf Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye bakır ihraç ediyor

Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarından bakırcılık mesleği 6 Şubat depremlerinin ardından da üretimine devam ediyor. Depremin etkilerini hafifleten esnaflar, ürünlerini Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Depremin yaralarını saran esnaf Amerika başta olmak üzere birçok ülkeye bakır ihraç ediyor

Kahramanmaraş'ta köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip olan bakırcılık sanatı, 1950'li yıllardan itibaren önemli bir ivme kazandı. Geleneksel el sanatı olan bakırcılık, bakırın dövülerek şekillendirilmesi ve süslenmesiyle mutfak eşyaları ve çeşitli süs eşyalarının üretildiği bir sanat olarak hem kullanım hem de üretim açısından yaygın bir şekilde sürdürülüyor. Kahramanmaraş Küçük Sanayi Sitesi'ndeki bakırcı esnafları da üretimlerine devam ediyor. Deprem sonrası yaralarını saran esnaflar, 10 bin ürünün üretimini gerçekleştirerek hem yurt içinde hem de yurt dışına ihraç ediyorlar.

"Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda"

Bakır üreticisi İsmail Binici, “Bakırı işlemecilik ve mutfak eşyaları üzerine çalışıyoruz. 1980 yılından bu yana atölyemizi çalıştırıyoruz ve mesleğe 7 yaşında başladım. Mutfak eşyaları, dekoratif işler, bakır kaplama ve mangal işleri gibi nasıl bir talep olursa yapabilecek kapasitedeyiz. Kahramanmaraş’ta bakırcılık iyi bir konumda. Türkiye genelinde azınlığa düşmüş bir meslek ama bizim bu yöremizde halen devam ediyor” dedi.


"Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı"

Bakırın yıllık 150 bin dolar civarında ihracat rakamlarına ulaştığını da ifade eden Binici, “Yaptığımız ürünler yurt içi ve yurt dışına gönderiyoruz. Amerika başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderiyoruz özellikle kahve takımı gönderiyoruz. Aşırı miktarda olmasa da yılda iki konteyner 100-150 bin dolarlık ihracat yapılıyor. Ecdadımız hep bakır kullanmış bir müddet bakırcılık başka metaller çıktığı için gerilemiştir ve mutfak eşyaları devreye girmiştir. Hatta doktorlar bakırı önermeye başladı. Restoranlar bakır kullanmaya başladı. Bakır hayatımızın biri parçası ve sağlığa faydası çok. Depremin ilk aşamalarından itibaren 3-4 ay hiçbir şey yapamadık iş yerimiz hasar aldı ve makinalar ve ürünler hasar gördü sonra toparladık işimize devam ediyoruz” diye konuştu.
Bakır ustası Mahmut Koz ise, “Özellikle mutfakta kullanılan her şeyde kullanılır 10 bin civarında bir çeşidimiz vardır. Tarihi değerli ürünlerde yapıyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Haber Merkezi
Editör
H

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yorum Yaz
Yorumunuz yönetici onayından sonra yayınlanacaktır.
Bizi Takip Edin
- REKLAM -