Aydın'ın doğal zenginlikleri arasında yer alan dağlarda kendiliğinden yetişen ot çeşitleri, sadece Ege pazarlarında bulunarak sofralara farklı lezzetler katıyor. İğnelik, turp otu, dalgan otu, ekşi kulak gibi birçok özgün ot türü, hem görsel şölen sunarak pazar tezgahlarını süslüyor hem de sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşların ilgisini çekiyor.
Aydın'ın yanı sıra Ege bölgesinde rastlanabilecek bu özel otlar, adeta Ege mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İğnelik, turp otu, dalgan otu, ekşi kulak gibi ot çeşitleri, sadece Aydın ve çevresinde yetişiyor ve bu lezzetleri deneyenler bir daha vazgeçemiyor.
Pazarcı esnafının 63 yaşındaki temsilcisi Havva Sevik, Aydın'a özgü otların zeytinliklerden toplandığını belirtirken, bu ot çeşitlerinin doğal ve organik olmalarıyla dikkat çekti. Aydın'ın eşsiz otlarının sadece bu bölgede yetiştiğine vurgu yapan Sevik, turp otunun ekşiliği ve kavurmasıyla öne çıktığını, dağ rokasının salatalarda kullanıldığını, ısırgan otunun köfte ve börek yapımında tercih edildiğini ifade etti.
Özellikle yağmurların ardından toplanan binbir çeşit ot, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Ayrıca uygun fiyatlarıyla dikkat çeken bu doğal lezzetler, sağlık açısından da birçok fayda sunuyor. Aydın pazarlarında bulunan bu eşsiz ot çeşitleri, yöresel lezzet arayışında olanların favorisi haline gelmiş durumda.
Yorumlar
Yorum Yaz