Biga Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Durak, yaptığı açıklamada verem hastalığının ciddiyetine dikkat çekti. Dr. Durak, tüberkülozun hava yoluyla bulaşan, başta akciğerler olmak üzere tüm doku ve organları etkileyebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade etti. Düzenli ilaç kullanımı ile hastalığın %95-99 oranında tedavi edilebildiğini belirten Durak, tedavi sürecinin 6-24 ay arasında değişebileceğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine de değinen Dr. Durak, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin tüberküloz basili ile enfekte olduğunu ve 2021 yılında 1,6 milyon insanın tüberküloz nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ayrıca, tüberkülozun bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümler arasında COVID-19’dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.
Tüberkülozla Mücadelede Ücretsiz Tanı ve Tedavi Hizmetleri
Tüberküloz tedavisinde kullanılan tüm ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak temin edildiğini belirten hastane yetkilileri, bu hizmetlerin tüm sağlık kuruluşlarında vatandaşlara sunulduğunu vurguladı. "Veremsiz Bir Türkiye" hedefi doğrultusunda;
Bebeklerin 2. ayda BCG aşısı yaptırmaları,
Hijyen kurallarına dikkat edilmesi,
Uzun süreli öksürük ya da hasta teması durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması,
Tedavi süresince ilaçların düzenli ve sağlık personeli gözetiminde kullanılması gerektiği hatırlatıldı.
Dr. Ömer Durak’tan Sağlıklı Yaşam Önerileri
Dr. Durak, hastalıktan korunmak için şu önerilerde bulundu:
Eller sık sık yıkanmalı,
Sigara içmekten ve sigara içilen ortamlardan kaçınılmalı,
Bulunulan ortamlar düzenli olarak havalandırılmalı,
Dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmeli,
İlaçlar zamanında ve düzenli kullanılmalıdır.
Biga Devlet Hastanesi, veremle mücadelede toplumsal bilincin artırılmasının önemine dikkat çekerek, "Hastalıktan korkma, geç kalmaktan kork!" mesajıyla vatandaşlara seslendi.