Enflasyonun tam tersi olarak lanse edilen dezenflasyon kavramı, esasen düşen enflasyon demektir. Enflasyon oranının zamanla azalması anlamındadır. Dezenflasyon nedir detaylıca açıklayalım.

Dezenflasyon Nedir?

Dezenflasyon, yüksek olan enflasyondan düşük olan enflasyona geçiş aşamasında ortaya çıkan ve düşen enflasyon sürecidir. Enflasyon oranının zamanla azalması manasına gelir.

Dezenflasyon kavramı, fiyat artış hızının çeşitli nedenlerden dolayı düşmesini ifade etmektedir. Ülkemizde yaygın şekilde kullanılan bir ekonomi programı olmaktadır. Fiyat artışının düşmesi vatandaşların alım gücünü olumlu manada etkileyeceğinden, gelirlerin enflasyon sebebi ile erimesine engel olur.

Dezenflasyon Ne Anlama Gelir?

Dezenflasyon tanımı gereği, fiyat artış hızının belirli nedenlerden dolayı azalmasını açıklar. Dezenflasyonla amaçlanan, fiyat artış hızını düşürmek ya da tam anlamıyla durdurmaktır. Bu sayede toplumsal refah da artmış olacaktır.

Devlet politikaları, dünyadaki ekonomik dengeler ve arz-talep durumları, enflasyonun aşağı doğru ivme kaydetmesinde doğrudan etkilidir. Öte yandan fiyat artış hızının düşmesi, hem ülkemizde hem de global çapta ekonomi bakımından olumlu şekilde yorumlanır.

Çünkü yüksek enflasyon oranları yatırımcıların ve diğer insanların önünü görememesine yol açar. Olumsuz bir süreçtir. Enflasyon oranındaki azalmayla beraber ülkedeki yabancı yatırımcıların sayısı artış gösterir. Aynı zamanda istikrarlı bir yapı oluşur. Yerli yatırımcılar da ellerinde bulundurdukları likiditeyi gerçekçi yatırımlara dönüştürme fırsatı elde ederler. Dezenflasyon, faizlerin düşmesine sebep olur. Bu da vatandaşların pek çok ihtiyacını kredi yolu ile karşılamalarını daha mümkün hale getirir.

Kaynak: Haber Merkezi