Altın İçin Şikayetler Had Safhada! Darphane Devrede

Son dönemlerde altında sahtecilik olayları ve merdiven altı rafineriler oldukça artmış durumda. Vatandaşlar tarafından yoğun şikayetlere sebep olan bu durumun önüne nasıl geçilecek?

Kıymetli Metaller Üzerinde Ürün Bilgisi Olacak

Altında sahtecilik olaylarını ve kayıt dışı durumları önlemek için Hazine ve Maliye Bakanlığı Kıymetli Maden Takip Sistemi devreye giriyor. Takip sistemi kapsamında artık değerli metaller üzerinde ürün bilgileri yer alacak ve değerli metallerin kaydı darphane tarafından kontrol ve takip edilecek.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk merdiven altı rafinerilerin çoğalmaya başladığını ve altına talebin çok yoğun olduğu bu dönemde sahte ve gramaj eksikliğine yönelik faaliyetlerin yaygınlık olarak yüzde 1’lerde olduğunu ancak bunun yine de vatandaşları rahatsız ettiğini belirtti. Yıldırımtürk’ün ifadelerine göre darphanenin kodlama sistemleri üzerinden yapacağı kayıt altına alma işlemleri bu olumsuzlukları önlemiş olacak.

Takip Sistemi Hangi Altınlarda Geçerli Olacak?

Altının üzerinde yer alacak ürün bilgisi uygulaması külçe ve gram altınlarda uygulanacak. Buna göre uygulama 1 kg, 5, 10, 100, 250 ve 500 gram altınlarda geçerli olacak. Cumhuriyet ve çeyrek altınlarda takip sistemi uygulaması yapılmayacak.

Altının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sahte altınlar farklı metallerin altın suyuna ya da altın rengi veren renklendiricilere batırılmasıyla oluşturulur. Altının gerçek olup olmadığını anlamak için aşağıda verilen bazı yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Cilt testi: Saf altın cilt ile herhangi bir reaksiyona girmez. Sahte altınlar ise ciltte oluşan nemden kaynaklı olarak bir süre sonra üstündeki boyayı akıtır ve farklı bir renkte görünmeye başlar.

Sirke testi: Gerçek altın sirke ile tepkimeye girmez. Sahte olduğunu düşündüğünüz altının üzerine birkaç damla sirke damlattıktan sonra yaklaşık on beş dakika bekleyin. Eğer bekleme sonrasında üründe renk değişimi oluştuysa altın gerçek değil demektir.

Mıknatıs Testi: Gerçek altın mıknatıs içindeki metallere tepki göstermez. Ürünü mıknatısa yaklaştırdığınızda bir çekim oluyorsa altın sahte demektir. Bu ürünün içinde altın yerine farklı metaller olduğunu gösterir.

# altın

29 Eki 2023 - 22:05 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.