Mehmet oğlu Abdülkadir, Mustafaoğlu Abdülkadir, abdülmenamoğlu Ahmet, İbrahimoğlu Halil, Onlar bundan tam 108 yıl önce Çanakkale Cephesinde Osmanlı Devleti saflarında savaşan Filistinlilerden sadece bir kaçı. Şimdi ise, Gelibolu yarımadasında bulunan Çanakkale cephesi savaş alanındaki istirahatgahlarındalar.
Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebelerinde, Filistin’den gelerek Çanakkale cephesinde savaşan 500’e yakın askerden hiç birisi geri dönemedi. Çanakkale cephesine, Gazze’den gelipte vatan savunmasına katılanlardan 10 kişi, Çanakkale şehitliğinde yatıyor. Filistinli askerlerden 88’i, savaş esnasında şehit düştü. Bu 88 asker arasından 10 kişi de Gazze’den gelerek vatan savunmasına katıldı. Geri kalan 400’e yakın asker ise, savaş dönemindeki şartlara bağlı olarak dizanteri, zatürre, tifo gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Bu günlerde, İsrail’in kara ve hava harekatlarıyla var olma mücadelesi veren Gazzelilerin dedeleri, vatanlarından kilometrelerce uzakta, Çanakkale şehitliğinde yatıyor. Gazzeli şehitlerin isimleri, Çanakkale’de bulunan anıt şehitlikler ile şehitler abidesindeki sembolik mezarlarda yaşatılıyor. Şehitler abidesinin hemen ön tarafında bulunan, Çanakkale savaşında şehit düşen Mehmetçiklerin anısına oluşturulan sembolik şehitlikte, Gazzeli 10 şehidin isimleri de yer alıyor. Yine Gelibolu Yarımadasında bulunan Soğandere ve Şahindere şehitliklerinde de, 10 kahramanın anısına ‘Gazze’ yazılı bir mezar taşı bulunuyor. Çanakkale Savaşında Düşmana geçit vermemek için 2 bin 500 kilometre mesafeden gelip şehit düşen Filistinlilerin anısı, Çanakkale şehitliğindeki kitabelerde yaşıyor.
Prof. Dr. Muhammet Erat, Çanakkale Cephesine gelen ve savaşan Filisitnliler ile ilgili şu bilgileri verdi; Çanakkale cephesi'nde Osmanlı Devleti'nin bütün coğrafyasından, islam bölgelerinden bir çok asker savaştı ve bu cephede bildiğiniz gibi 250.000 zayiat verdik. Büyük çoğunluğu şehit olmakla birlikte hasta, yaralı, sakat ve esirlerle birlikte 250.000 zayiat verdik. 1915 yılında sadece Anadolu'dan değil Arap yarım adasından Osmanlı Devleti'nin hakim olduğu bölgelerden gelenler olduğu gibi Filistin bölgesinden de çok asker Çanakkale cephesinde çarpıştı ve Filistin bölgesinden, Kudüs'ten özellikle 100'e yakın asker Çanakkale cephesine geldi. Bir kısmı gazi oldu. Bir kısmı şehit oldu. Bu askerlerin özellikle Gazze'den gelen 10 asker şehit oldu. Şu an Çanakkale cephesi savaş alanında yatmaktadırlar. Geri kalan Halil rahman ve Kudüs bölgesinde olan şehitlerimizde Gelibolu Yarımadasında bulunmakta. Osmanlı Devleti'nin son büyük savaşı zaferle sonuçlanan son büyük savaşı Çanakkale ve Çanakkale zaferi kazanmasında bütün askerlerin olduğu Filistin'den gelen askerlerinde büyük fedakarlığı özverisi söz konusu. Savaşın kazanmasında onların da kahramanları burada belirtmekte yarar var çünkü burası Osmanlı Devleti'nin son kalesiydi askerlerimiz can siperhane bir şekilde 3 dakika sonra öleceğini bildiği halde savaşmasını bildi ve 1915 yılında büyük bir zafer kazandı. O dönemin emperyal güçleri, İngiltere ve Fransa'ya karşı ilk defa böyle bir zafer elde edilmiş oldu. Türk milleti için önemli bir dönüm noktası bu ve zafer'in kazanılmasında Filistinli askerlerimizi de burada anmaktan geri kalmamak lazım.
Gazzeli 10 tane şehidimiz Gelibolu Yarımadasında yatmaktadır. Gazze'den gelip de burada şehit olan 10 tane askerimiz bunlar Arıburnu bölgesinde Seddülbayır muharebelerinde Kirte de Zıhındere'de, Bomba Sırtında ve Anafartalar Muharebelerinde şehit oldular. Mehmet oğlu Abdülkadir, Mustafaoğlu Abdülkadir, abdülmenamoğlu Ahmet, İbrahimoğlu Halil, Alioğlu Hasan, Halil Hasanoğlu Hüseyin, musaoğlu Mahmut, Hasanoğlu Mehmet, Ahmetoğlu Musa, Mehmet Bedrioğlu Osman, bu kahramanlarımız şu anda Çanakkale'de yatmaktadırlar ve tarihe altın harflerle kazınan Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasına önemli katkılar sundular.
Çanakkale'ye baktığımızda 72 ve 77. alaylar bildiğiniz gibi 19 tümenin altında genelde Suriye ve Filistin bölgesinden olan askerlerimiz vardı. Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde ve filistin'den gelen askerlerimiz de 57. alayda olduğu gibi 72 - 77. alayda var. 64. alayda var ve 1915'teki zaferin mimarları arasındalar.
Diğer taraftan bakacak olursak Çanakkale cephesinde İngiltere'nin şemsiyesi altında Yahudilerin bir cephe oluşturduğunu görüyoruz. Yahudiler deyince İngiltere'ye Çanakkale cephesinde desteklerini biliyoruz. Tabi Osmanlı içerisinde de Yahudiler var. Bu Yahudilerden ve Rumlardan bir çok kişi cephe arkasında özellikle sağlık alanında çok önemli katkılar sunmuşlardır. Dolayısıyla Çanakkale cephesinde Osmanlı Devleti'nin hakim olduğu topraklardan gelen bir çok kişi vardı. Bu vatanın korunması için hizmet ettiler ve sonuçta büyük bir zaferin altına imza attılar.
Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.