Diyarbakır'ın tarihi Ragıbiye Camii altındaki baharatçı 100 yıldır ayakta!

Diyarbakır'da uzun yıllardır varlığını sürdüren ve ticari amaçlarla kullanılan tarihi bir geçitte, tam 100 yıldır baharatçılık faaliyetleri yürütülüyor.

+2
Haber albümü için resme tıklayın

Merkez Sur ilçesinde, 1594 yılında Defterdar Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Ragıbiye Camii, 1833 yılında Alim Ragıp Efendi tarafından caminin güney tarafına medrese eklemesi yapıldı ve bu nedenle camiye "Ragıbiye Camii" adı verildi. Caminin alt geçitleri ise yıllardır çeşitli ticarethaneler olarak kullanılmaktadır. Bu geçitler, asırlardır ticari faaliyetlere hizmet vermektedir.

Hüseyin Yaramışlı, Diyarbakır'da 113 yıldır yaşayan bir kişi olarak, ailesinin tarihi Ragıbiye Camii'nin altındaki geçitlerde 5 kuşaktır, yani 100 yıldan fazla bir süredir baharatçılık yaptıklarını ifade etti. Dededen babaya kuşaklardır aynı işletmede baharatçılık yaptıklarını ifade eden Yaramışlı, "1910 yılında dedem Diyarbakır’a gelmiş, 113 yıldır buradayız. Burada doğup büyüdük. Dedem, babam ve ben aynı evde doğup büyümüşüz. Dedem 1974 yılında vefat edince babam işletmeye devam ediyor. 1982 yılından beridir ben işletmeye devam ediyorum. Ragıbiye Camii'nin (Defterdar Camii) altındayız. Dükkanımız baharatçı Mısır Çarşısı olarak geçiyor" dedi.
1594 yılında camiinin Defterdar Ahmet Paşa tarafından yaptırıldığını söyleyen Yaramışlı, "Caminin altı iki geçitli. Bir gidiş bir geliş. Burası ilk yaptırıldığı zaman kitap satılma yeriymiş. Zamanla çeşitli mekanlar olarak kullanılmış. Burası bir zamanlar çay ocağıymış, şu anda biz de baharatçılık yapıyoruz. 5 kuşaktır Diyarbakır’dayız. 100 yıldan fazladır buradayız kimleri gördük kimleri görmedik bir Allah biliyor" diye konuştu.


Caminin ilk açıldığı zaman ticarethane olarak kullanılan, geçitlerin gelirlerinin camiye ait olduğunu ve daha sonra vakıflara devredildiğini aktaran Yaramışlı, "1833 yılında caminin güney tarafında Ragıp Efendi diye bir alim varmış, medrese yaptırmış. Caminin adı da Ragıbiye Camii olarak geçiyor. Burası açıldığı zaman geliri camiye aitmiş 1833’lü yıllardan sonra Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devredilmiş. Kiraları oraya yatırıyorlarmış. Şu anda bizde Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yatırıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

25 Eki 2023 - 12:15 - Kültür


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.