Çanakkale'de zeytin çalıştayı: Türkiye'nin zeytin değerini artırmak için atılan büyük adım!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), sanayi, sivil toplum kuruluşları (STK) ve kamu iş birliğinde düzenlenen zeytin ve zeytinyağı üretimindeki sorunları konu alan “Çanakkale Zeytin Çalıştayı” Uluova Çiftliğinde gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)
 sivil toplum kuruluşları (STK)
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan zeytinin geleceğini şekillendirmek amacıyla "Zeytin Çalıştayı" düzenledi. Çalıştaya, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dinçay Köksal, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Mustafa İlker Gülcemal, Ezine MYO Müdürü Mustafa Ekici, Uluova Çiftliği Genel Müdürü Mesut Buran, akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasında, zeytinin Türkiye için ne kadar önemli bir tarımsal ürün olduğuna dikkat çekilerek, "Akdenizin bittiği yerde zeytin de bitmiştir" denildi. Bu çalıştayın zeytin sektörü için büyük bir fırsat olduğuna vurgu yapılırken, dış paydaşlarla işbirliği yapmanın önemi üzerinde duruldu.

Rektör Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale'nin zeytin yetiştiriciliği potansiyeline dikkat çekerek, çalıştayın sektöre önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti. Zeytin üretim aşamaları, ambalaj, pazarlama, kooperatifleşme, compost üretimi, ve zeytin karasuyunun bertarafı gibi konuların ele alınacağı bu etkinliğin, zeytin üretiminin her aşamasında karşılaşılan sorunlara çözüm getireceği belirtildi.

ÇOMÜ Rektörü ayrıca üniversitenin Ziraat Fakültesi, merkez laboratuvarı ve meslek yüksekokullarının zeytincilik alanında önemli çalışmalar yürüttüğünü vurgulayarak, sektörün gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Çalıştayın moderatörlüğünü Doç. Dr. Sercan Karav, raportörlüğünü ise Dr. Mehmet Ali Gündoğdu üstlendi. Etkinlikte, zeytin ve zeytinyağının kalitesi, üniversite-sanayi işbirliği örneği olan OLİVER Projesi, iklim değişikliğinin zeytin üretimine etkileri, zeytinyağı üretiminde atıkların değerlendirilmesi, ve zeytin sektörünün ekonomik boyutları gibi konular ele alındı.

Sunumların ardından sektör temsilcileri, katılımcıların soru, görüş ve önerilerini dinledi. Çalıştay, 800 yıllık bir zeytin ağacının önünde toplu fotoğraf çekimi ve katılımcılara sertifikaların verilmesi ile sona erdi.

Zeytin sektörünün geleceği için büyük önem taşıyan bu çalıştay, akademisyenler, sektör temsilcileri ve dış paydaşların işbirliği ile zeytin üretiminde daha sürdürülebilir ve kaliteli bir geleceği şekillendirmeyi hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

25 Eki 2023 - 12:00 Çanakkale- Eğitim


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.