Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Hastalığından Nasıl Kurtulunur?

Tıp literatüründeki ismi skabies olan uyuz hastalığı halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominisin neden olduğu bir deri hastalığıdır. Akar sınıfında bulunan bu organizma cilde yerleşerek bulaşıcı bir tür olan uyuz hastalığına neden olur.

Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Cildin üst katmanlarında açtığı tünellere yumurta ve dışkısını bırakarak çoğalan akar bu yüzeyde yaklaşık 4 ila 8 hafta arasında yaşar. Deride reaksiyonlara sebep olan bu organizmalar şiddetli kaşıntıya sebep olur. Kaşıntı en fazla parmak araları, kol altı bölgesi, bilek, dirsek ve ayaklarda görülür. Yaşamsal bir tehdit oluşturmasa da tedavi edilmediği sürece kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür.

Kaşıntıya ek olarak belirtiler arasında akar organizmasından kaynaklı olarak parmak aralarında daha çok olmakla birlikte cilt yüzeyinde beyaz veya gri tonlarında kısa çizgiler görülür. Cilt yüzeyinde oluşan beyaz ve içi sıvı dolu lezyonlar, kızarıklık veya döküntü ve kaşınmaya bağlı olarak yaralar da görülebilir.

Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?

Hastalıktan kurtulmak için hekim danışmanlığı gerekmekle birlikte evde uygulanabilecek yöntemler de bulunmaktadır. Doktor reçetesiyle verilen oral ilaçlar ve kaşıntının azalması için verilen krem ve losyonlar hastalığı iyileştirici etkiye sahiptir. Evde uygulanan ve en çok bilinen yöntem ise sirke tedavisidir. Asidik yapısından kaynaklı olarak sirke cildin pH değerini etkiler. Bu değişime uyum sağlayamayan parazitler bir süre sonra deride yaşayamaz hale gelir. Uygulamada bir bardak içme suyuna ekleyeceğiniz bir bardak beyaz sirkeyi pamuğa alarak kaşınan bölgede beş dakika boyunca bekletmeniz kaşıntının azalmasını ve düzenli kullanımda akarların yok edilmesini sağlar.

Uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğu için uyuz tanısı konmuş kişiler başka insanlardan temastan kaçınmalı, hastalık süresince kullanılan eşyalar en az 60 derecede yıkanmalıdır. Dokunulan yüzeyler sıcak su ve çamaşır suyu karışımıyla temizlenmelidir.

23 Eki 2023 - 17:05 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.