Stresin de Tetiklediği Kolit Hastalığı Nedir?

Kolit hastalığı, karın ağrısı, dehidrasyon, dışkıda kan, gaz, kabızlık, sulu ishal gibi belirtilere yol açar ve bir tür kolon iltihabıdır. İşte, kolit hastalığına dair tüm detaylar...

Kolit, genelde stresin bir sonucu olarak meydana gelebilir. Fakat aynı zamanda bakteriyel enfeksiyon ya da immün yetmezlikten de kaynaklanabilir. Bu nedenle de kolit varlığından şüphe duyulduğu zaman bir pratisyen hekime başvurmak önem arz eder.

Kolit hastalığının tedavisi, bu rahatsızlığın nedenine göre gerçekleşmektedir. Bazı semptomları hafifletmek ve ortadan kaldırmak için ilaç kullanımı söz konusu olabilmektedir. Enfeksiyon varlığında ise antibiyotik kullanımı şart olmaktadır. Aynı zamanda bağırsak tahrişini önlemek amacıyla da bir beslenme uzmanından yardım almak önemlidir. Bu sayede sağlıklı bir beslenme süreci elde edilebilecektir.

Kolik Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kolik hastalığı şu şekillerde kendini belli edebilir:

  • Aşırı yorgunluk
  • İştah kaybı
  • Aşırı bağırsak gazı
  • Dehidrasyon
  • Titreme
  • Ateş
  • Kanlı dışkı
  • Dışkıda mukus varlığı
  • Bazen ishal bazen de kabız olmak
  • Karın ağrısı ya da karın krampları yaşamak

Ayrıca bazı hallerde eklem ağrısı, gözlerde iltihaplanma ve üveit gibi durumlar da yaşanabilir. Hatta deride değişiklikler de gözlemlenebilir. Kolit belirtilerinin ortaya çıkması halinde teşhisin konulabilmesi, nedenin belirlenmesi ve en uygun tedavi seçeneklerinin başlayabilmesi adına pratisyen hekimden yardım almak önemlidir.

Kolit Teşhisi Nasıl Doğrulanır?

Kolit tanısı genel olarak proktolog tarafından semptomların değerlendirilmesi, fizik muayene, sağlık öyküsünün değerlendirilmesi, dışkı incelemesi ve ultrason gibi testler ile konur.

Kolit Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kolit hastalığına bağırsaktaki iltihaplanma yol açar ve örneğin kaygı, stres, enfeksiyon, bakteri ve parazitler de bu hastalığa sebebiyet verebilir. İltihaplanma ve gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar da aynı şekilde kolit hastalığını teşvik eder.

Bağırsakta oluşan iltihaplanma hali akut veya kronik olabilmektedir. Sebebine bağlı şekilde farklı semptomlar da oluşabilir. Kolitin türüne göre değişen tanı ve tedavi için pratisyen hekim muayenesi şarttır.

Kolit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolit hastalığının tedavisi, bu rahatsızlığın nedenine bağlı şekilde yapılmaktadır. Sağlıklı beslenme düzeninin benimsenmesi, çeşitli ilaçların kullanımı, evsel ilaçların kullanımı ve ameliyat gibi farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

15 Eki 2023 - 14:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.