Çanakkale Dalyan Köyü'nde Alexandria Troas Antik Kenti Kazıları ve Tarihi İncelemeler

Çanakkale Dalyan Köyü'nde Alexandria Troas Antik Kenti Kazıları ve Tarihi Araştırmalar: İskelet Bulguları ve Salgınlar. Kazı çalışmaları ne zaman başladı, kimin tarafından yönetiliyor?

+9
Haber albümü için resme tıklayın

Dalyan köyü, Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı bir yerleşimdir. Bu köyde bulunan Alexandria Troas Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, 18 Temmuz tarihinde başlamıştır. Bu kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe tarafından yönetilen bir ekip tarafından 2011 yılından bu yana sürdürülmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve maddi desteğiyle birlikte, Türk Tarih Kurumu, Ankara Üniversitesi, İÇDAŞ A.Ş. ve Çanakkale Valiliği tarafından desteklenmektedir. Bu yılki kazı çalışmaları, antik kentin merkezi konumundaki forum alanı ve çevresinde yoğunlaşmaktadır.

Forum alanı ve çevresindeki kazı çalışmaları sırasında, geçen 13 yıl içinde dört mezar keşfedilmiştir. Antropologlar, bu mezarlar içinde bulunan iskeletleri inceleyerek, bu bireylerin beslenmelerinin hububat ve tahıl temelli tek tip olduğunu ve beslenme yetersizliğine bağlı hastalıkların yaygın olduğunu belirlemişlerdir. Bu iskeletler yaklaşık olarak 2 bin 400 yıl öncesine aittir ve bu dönem, Orta Bizans dönemi olarak tarihlendirilmektedir. Bu dönemde yaşayan insanların, İstanbul Konstantinopolis'teki Bizans İmparatorluğu'nun görkeminden uzak, daha kırsal bir yaşam tarzına sahip oldukları gözlemlenmektedir.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, antik kentte bir salgının yaşanıp yaşanmadığı konusuna da değinmiştir. Ancak bu konuda daha fazla iskeletin incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, henüz büyük bir mezarlık alanı bulamadıklarını ifade etmiştir. Antik kentin tarih boyunca değişen önemine dikkat çekerek, bu forum alanının zaman içinde mezarlık gibi kullanılmaya başlandığını ve bu nedenle mezarların bulunduğunu belirtmiştir.

Alexandria Troas Antik Kenti'ndeki bu kazı çalışmaları, antik dönemin yaşam koşulları ve sağlık durumu hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıca, antik kentteki tarihsel değişimleri anlamamıza yardımcı olacak çok değerli veriler sağlayabilir.

14 Eki 2023 - 10:49 Çanakkale- Kültür


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.