Gaslighting nedir? Gaslighting ne demek? Gaslighting nasıl yapılır?

Gaslighting nedir sorusu sık sık sorulan sorulardan biri oldu. Birçok kişi son zamanlarda çok konuşulan Gaslighting kelimesinin anlamını ve ne demek olduğunu araştırmaya başladı. Özellikle z kuşağı arasında çok sık kullanılan bu kelimenin ne için kullanıldığı da merak ediliyor. Peki, Gaslighting nasıl yapılır? İşte yanıtı!

Gaslighting nedir sorusunun cevabı sıklıkla araştırılan ve yanıtı merak edilen soruların cevaplarından biri oldu. Gaslighting terimi son dönemde özellikle genç kuşak olarak bilinen z kuşağı tarafından sıklıkla kullanılan kelimelerden biri oldu. Birçok kişi tarafından merak ediliyor, Gaslighting ne demek? Ayrıca birçok kişi Gaslighting nasıl yapılır? diye de merak ediyor. İşte Gaslighting kelimesinin anlamı, ne demek olduğu ve nasıl yapıldığı hakkında detaylar…

GASLİGHTİNG NEDİR?

Gaslighting nedir diye merak ediliyordu. Gaslighting, bireyin kendi akıl sağlığından şüphelenmesine yol açan duygusal istismar çeşididir. Genellikle de toksik ilişkilerde ortaya çıkmaktadır. İlişkide gaslightinge uğrayan kişi kendine özgüvenini yitirir, her an kendisini diken üstünde hisseder. Yani gaslighting, bir anlama ilişkide çiftlerden birinin diğerine yaptığı psikolojik zorbalıktır.

GASLİGHTİNG NE DEMEK?

Gaslighting, bir psikolojik manipülasyon ve taciz yöntemidir. Bireyi kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir çeşit kötü yönlendirmedir. Bireyde veya seçilen grupta şüphe uyandırma, kalıcı inkâr, çelişki ve yalan yoluyla peyderpey dikte edilir ve fark edilmesi kimi zaman güçtür.

Terimin adı, Gas Light (Gaz Lambası) adlı 1938 yapımı bir oyundan gelmektedir. Oyundaki erkek karakter eşini deli olduğuna ikna etmeye çalışır ve gaz lambasını söndürdüğünde eşi bunun gerçek değil uydurulmuş bir şey olduğunun farkına varır.

GASLİGHTİNG NASIL YAPILIR?

Psikolojik manipülasyonlar farklı şekillerde ve durumlarda ortaya çıkabilir. Gaslighting iş arkadaşları arasında, aile içinde veya romantik ilişkilerde görülebilmektedir. Bu durumlarla baş etmek için öncelikle maruz bırakılan durumu ‘fark etmek’ önemlidir. Bazı psikolojik manipülasyon örnekleri şunlardır,


Yalan söyleyerek manipüle etmek,

Söylediklerini inkâr etmek,

Konuşulan konuyu çarpıtmak ve kendi istediği yöne çekmek,

Yanlış olana yönlendirmek,

Duyguları ve düşünceleri küçümsemek, önemsizleştirmek,

Akıl sağlığının yerinde olmadığı kişiye ve/veya çevresine söylemek,

Kafa karıştırarak manipüle etmek,

Aşağılamak,

Karşıdakini suçlamak.

03 Eki 2023 - 20:05 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kaleninsesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kaleninsesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kaleninsesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kaleninsesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.