Kavun dolmasının tarihçesi; Kavun dolması her ne kadar günümüz Türk mutfağında sık rastlanan bir yemek olmasa da pek çok meyveli yemek ve dolma gibi 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında önemli bir yere sahip. Biraz masraflı bir dolma olduğu için pek yapılmıyor artık. Osmanlı sofralarının hanedanlarının en sevdiği yemekler arasında yer alır.
Osmanlı zamanının diğer dolmaları arasında Tuffahiye (elma dolması), vişneli yaprak sarma ve pekmezli ayva dolması meyveli yemeklerden sadece birkaçı. Kavun dolması ise 1539 yılının Kasım ayının ikinci yarısında yapılan, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şah Cihangir ve Beyazıt’ın sünnet düğünündeki çanak yağmasında sunulan ihtişamlı bir yemektir.
Buyrun hep birlikte yapılışını öğrenelim.
Osmanlı mutfağının ihtişamlı yemekleri arasında yer alan kavun dolması tarifi, evde hazırlanması da mümkün olan harika ama biraz masraflı bir dolma.:)
Peki, kavun dolması nasıl yapılır?
İşte, kavun dolması tarifi, malzemeleri sizler için hazırladık.
Malzemeler ve yapılışı bir sonra ki sayfamızda;
KAVUN DOLMASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
• 150 gr satır çekilmiş iri dana kıyma
• 150 gr satır çekilmiş iri kuzu kıyma
• 3 adet kokulu dolmalık küçük kavun
• 1 fincan pirinç
• 1 adet kuru soğan
• 3 çorba kaşığı tereyağı
• 2 çorba kaşığı soyulmuş iç badem
• 1 yemek kaşığı kabuksuz Antep fıstığı
• 2 çorba kaşığı kuş üzümü
• .Yarım demetten az maydanoz
• Yarım demetten az dereotu
Yapılışı diğer sayfamızda;
YAPILIŞI
Öncelikle pirincimizi güzelce yıkayıp nişastasından arındırıyoruz.
Daha sonra 1 su bardağı tuzlu suda haşlıyoruz.
Bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı ile ince kıyılmış soğanı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. içine iri çekilmiş kıymalarımızı, ince kıyılmış dereotumuzu, maydanozumuzu, badem içi fıstık içi ve baharatlarımızı ilave ediyoruz.
Devamı diğer sayfamızda;
Devamı;
Baharatları ve yeşillikleri ile birlikte bir süre daha kavrulan iç harcımızı soğumaya bırakıyoruz.
Devamı diğer sayfamızda;
Hep birlikte bir süre kavurduktan sonra soğumaya bırakıyoruz.
Daha sonra kavunlarımızı tepesinin biraz altından olacak şekilde kesiyoruz. İçinden çekirdeklerini alıp kaşıkla kavunlarımızı oyuyoruz. İçlerini de ayırıp sos yapacağız.
Hazırladığımız iç harcı kavunlarımıza dolduruyoruz.
Devamı diğer sayfamızda;
AFİYET OLSUN!!!