Çanakkale'nin coğrafi tescil işaretli ürünü Çanakkale Domatesi başta olmak üzere, kapya biberi, fasulye, biber gibi bir çok sebzenin de üretildiği topraklar, aşırı sıcaklar ve kuraklığın baskısına dayanamayacak duruma geldi.
Bölgede üretim yapmaya çalışan yüzlerce üreticinin de gücünü tüketen susuzluk nedeniyle binlerce ton ürün de tarlada kalıp kavrulma tehlikesi ile karşı karşıya.
Batak Ovası üreticilerinden Ahmet Davutlar, toprakların tamamen kuruduğunu ve susuzluk nedeni ile mahsullerin yanmak üzere olduğuna dikkat çekti. Ovaya sulama için yeterli su gelmediğini belirten Ahmet Davutlar dayanacak güçlerinin kalmadığını, yetkililerin bu ciddi soruna acil çözüm bulması gerektiğini vurguladı.
Öte yandan özellikle susuzluğu had safhada yaşayan Kumkaleli üreticiler isyan etme noktasına geldi. Sulamayı organize eden Bayramiç Sulama Birliğinin su dağıtımında adaletsiz davrandığını ileri süren Kumkaleli üreticiler çareyi toplu halde Birliğe gitmede bulunca Bayramiç'te taraflar arasında gerginlik baş gösterdi. Yapılan görüşmelerin ardından, Bayramiç Sulama Birliği yöneticilerinin Kumkaleli üreticilerden 3 gün süre istediği, bu süre içerisinde sorunun çözüleceğine dair söz alındığı bildirildi.
Bir yandan küresel ısınma, bir yandan iklim değişikliği ve kuraklık ülkede ve dünyada büyük problemleri de beraberinde getirirken, Çanakkale'nin üretim ambarında yaşanan susuzluk sorunu ile baş edemeyen bölge üreticilerinin eylem hazırlığında oldukları öğrenildi.