Yaşam

Çanakkale’de 17+1 mikrobüsler 14 Eylül’de yola çıkıyor

Çanakkale’de toplu ulaşımda yeni dönem başlıyor. Edinilen bilgilere göre, kooperatife bağlı mevcut otobüslerin bir bölümünün 17+1 kapasiteli mikrobüslerle değiştirilmesi kapsamında ilk araçlar dönüşümünü tamamladı.

Yeni mikrobüslerin 14 Eylül itibarıyla hatlarda çalışmaya başlaması, toplam 50 aracın ise Eylül ayı sonuna kadar sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Uygulamayla birlikte özellikle okulların açıldığı dönemde sefer sıklığının artırılması, bekleme sürelerinin azaltılması ve ulaşımın rahatlatılması hedefleniyor.

Çanakkale’de toplu ulaşım sisteminde uzun süredir üzerinde çalışılan araç dönüşümünde ilk aşamaya gelindi. Kooperatife bağlı toplu taşıma araçlarının daha küçük ve hareket kabiliyeti yüksek araçlarla yenilenmesi kapsamında, mevcut otobüslerin bir bölümü 17+1 kapasiteli mikrobüslerle değiştirildi.

Edinilen bilgilere göre dönüşümünü tamamlayan ilk mikrobüsler 14 Eylül 2026 tarihi itibarıyla belirlenen hatlarda hizmet vermeye başlayacak.

Eylül sonuna kadar 50 mikrobüs hedefleniyor

Planlamaya göre toplu ulaşım sistemine dahil edilecek mikrobüs sayısının Eylül ayı sonuna kadar 50’ye ulaşması bekleniyor. Araçların tamamının hizmete başlamasıyla birlikte bazı hatlarda mevcut ulaşım modelinin yeniden şekillendirilmesi planlanıyor. Yeni araçlarla sefer sıklıklarının artırılması ve vatandaşların duraklardaki bekleme sürelerinin azaltılması amaçlanıyor.

Özellikle yolcu yoğunluğunun arttığı saatlerde daha sık sefer yapılabilmesi, daha küçük kapasiteli araçların kent içindeki güzergâhlarda daha hareketli kullanılabilmesi ve yolcu talebine daha hızlı karşılık verilebilmesi hedefleniyor.

Okulların açılmasıyla birlikte devreye girecek

Yeni mikrobüslerin hizmete başlayacağı tarihin eğitim öğretim döneminin başlangıcına denk gelmesi de ulaşım açısından önem taşıyor.

Okulların açılmasıyla birlikte kentte öğrenci hareketliliğinin ve toplu taşıma kullanımının artması beklenirken, yeni araçların özellikle öğrenci yoğunluğunun bulunduğu güzergâhlarda ulaşım yükünün azaltılmasına katkı sağlaması öngörülüyor. Yapılacak güzergâh düzenlemeleriyle birlikte hem öğrencilerin hem de günlük olarak toplu taşıma kullanan vatandaşların daha sık sefer imkanına ulaşması hedefleniyor.

Toplu ulaşım modeli yeniden şekillenecek

17+1 sistemine geçişle birlikte Çanakkale’de kooperatife bağlı toplu taşıma filosunun önemli bölümünde değişiklik yaşanacak. Yeni araçların sisteme dahil edilmesinin ardından bazı güzergâhlarda sefer planlarının ve araç dağılımının yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Mikrobüslerin daha küçük yapısı sayesinde özellikle yoğun kent içi güzergâhlarda daha etkin kullanım sağlanması amaçlanırken, yolcu taleplerine daha hızlı cevap verilmesi hedefleniyor.

Araçların konfor ve erişilebilirlik açısından da mevcut filoya katkı sağlaması beklenirken, 14 Eylül’de başlayacak ilk seferlerin ardından sistemin Eylül sonuna kadar kademeli olarak genişletilmesi planlanıyor.