Çanakkale’de, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111’inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenler, sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda başladı. Yoğun katılımla gerçekleşen programda, zaferin simgesi olan “Çanakkale Geçilmez” ruhu bir kez daha yaşatıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda saat 09.30'da başlayan törene Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, milletvekilleri, bürokratlar, askerler, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 111'inci yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü törenlerine yabancı konuklar da katıldı.
Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in çelenk bırakmasının ardından; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Enes Arslan anıta çelenk sundu.
Törende Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında 253 bin şehit adına 3972 Sayılı Kanun'la Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya da Türk bayrağına takıldı.
Şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Boğaz Komutanlığı Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.
Anma programının en dikkat çeken anlarından biri ise Çanakkale Boğazı’nda gerçekleştirilen 21 pare top atışı oldu. ‘TCG Kınalıada’ gemisinden yapılan atışlar, törene katılanlara duygu dolu anlar yaşattı.
Resmi çelenk koyma töreninin sona ermesiyle birlikte kentteki çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları da çelenklerini Atatürk heykeline bıraktı. Çanakkale’de gün boyu devam edecek etkinliklerle, 111 yıl önce yazılan destan bir kez daha saygı, minnet ve gururla anılmaya devam edecek.