Biga’da tarihi bir yapı daha kültür ve sanat hayatına kazandırıldı. Biga’nın geçmişini yaşatmak, şehir hafızasını korumak ve kültürel geleceğine katkı sunmak amacıyla restore edilen Mehmet Rüştü Gürkaynak (MRG) Kültür ve Konukevi, düzenlenen açılış programıyla kapılarını açtı.
Törene ilçe protokolü, milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasını Başkan Alper Şen yaptı
MRG Kültür ve Konukevi’nin açılış konuşmasını Biga Belediye Başkanı Alper Şen gerçekleştirdi.

Konuşmasında tarihi yapıların yalnızca fiziksel mekanlar olmadığını, aynı zamanda kentlerin geçmişini ve toplumsal hafızasını taşıdığını vurgulayan Başkan Şen, Biga’nın şehir hafızasının korunmasının önemine dikkat çekti.
Şen, “Bir bina yeniden yapılabilir; taşı bulunur, ahşabı yenilenir, duvarları örülür. Ama kaybolan şehir hafızası maalesef aynı kolaylıkla geri getirilemez. Biz bugün Biga’nın hafızasına yeni bir hayat kazandırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
MRG isminin taşıdığı anlam ve Gürkaynak ailesinin Biga’nın kültür hayatına yaptığı katkıya da değinen Şen, “Bu üç harfin arkasında bir ailenin ve Biga’nın hafızası bulunmaktadır.” dedi.
Gürkaynak ailesine teşekkür
Başkan Alper Şen, yapının Biga’nın kültür hayatına kazandırılmasında emeği bulunan Gürkaynak ailesine teşekkür etti.
Şen, konuşmasında İpek ve Mehmet Gürkaynak hocalarına, Avukat Doktor Gönenç Gürkaynak’a, Profesör Doktor Refet Gürkaynak’a ve Gürkaynak ailesinin tüm fertlerine Biga adına teşekkürlerini iletti.
Gürkaynak ailesinin aile mirasını Biga’nın kültürel yaşamıyla buluşturmasının önemine vurgu yapılırken, tarihi yapının korunarak yeniden işlevlendirilmesinin kent açısından değerli bir kazanım olduğu ifade edildi.
Kültür ve sanatın yeni buluşma noktası olacak
MRG Kültür ve Konukevi’nin önümüzdeki dönemde söyleşilerden sergilere, müzik etkinliklerinden kent belleği çalışmalarına kadar pek çok kültürel faaliyete ev sahipliği yapması planlanıyor.
Biga’nın kültürel yaşamına yeni bir alan kazandıran konukevi, üreten, paylaşan ve bir araya gelen vatandaşların yeni buluşma noktalarından biri olmayı hedefliyor.
Açılışta Coşkun Aral ve Lumos Quartet sahne aldı
Açılış programı, usta belgeselci ve foto muhabiri Coşkun Aral’ın söyleşisi ile devam etti. Bahçeyi dolduran vatandaşlarla bir araya gelen Aral, meslek hayatından deneyimlerini ve anılarını Biga halkıyla paylaştı.

Programın devamında Lumos Quartet müzik dinletisi gerçekleştirdi. Katılımcılar, söyleşinin ardından müzik eşliğinde keyifli bir akşam geçirdi.
Açılış programının ardından MRG Kültür ve Konukevi’nin Biga’nın kültür, sanat ve sosyal yaşamına önemli katkılar sunması temennisinde bulunuldu.
Tarihi dokusu korunarak yeniden hayat bulan MRG Kültür ve Konukevi, Biga’nın geçmişi ile geleceği arasında kültürel bir köprü oluşturacak yeni bir merkez olarak faaliyet gösterecek.



