Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Kültür

Troya Antik Kenti'nde yeni keşifler! 3500 yıllık buluntular gün yüzüne çıkıyor!

✍️ Haber Merkezi 📅 21 Ekim 2024 12:20 👁️ 9 görüntüleme

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rüstem Aslan liderliğindeki kazı ekibi, Troya Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında önemli keşifler yapmaya devam ediyor. Son buluntular, yaklaşık 3500 yıl öncesine ait yeni bilgileri gün ışığına çıkarırken, Troya’nın Son Tunç Çağı’na dair bilinmeyen yönlerini aydınlatmayı amaçlıyor.

Bu yıl gerçekleştirilen kazıların odak noktası, "Son Tunç Çağı Kalesi" olarak bilinen ve prehistorik bir yerleşim alanı olan höyük. Prof. Dr. Aslan, kazı çalışmalarında Homeros'un destanlarına konu olan Troya 6 ve Troya 7 tabakalarının yanı sıra, bölgenin savunma yapıları ile saray komplekslerini inceleyerek, bu yapıların tarihsel gelişimini ve birbirleriyle olan bağlantılarını daha iyi anlamayı hedeflediklerini belirtti. Özellikle, 6M olarak adlandırılan büyük saray yapısı çevresinde yapılan çalışmalar, bu yapının kent savunmasıyla olan ilişkisini ortaya koymaya odaklanıyor.

Tarihe ışık tutan aşık kemiği buluntusu

Kazı çalışmalarında elde edilen en dikkat çekici buluntulardan biri ise, yaklaşık 3500 yıllık olduğu tahmin edilen bir aşık kemiği oldu. Neolitik dönemden itibaren oyun amacıyla kullanıldığı bilinen bu kemik, Troya’da ortaya çıkan ilk örneklerden biri olarak büyük bir arkeolojik değere sahip. Yüzeyi düzeltilmiş ve oyun aracı olarak kullanılmış bu aşık kemiği, eski dönemlerin oyun kültürü hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Troya’nın tarihi zenginlikleri ortaya çıkıyor

Saray yapısı ve savunma duvarları arasında yapılan kazılarda ayrıca ok uçları, kemik bizler ve farklı hayvan kemikleri de gün yüzüne çıkarıldı. Bu buluntular, Troya Antik Kenti'ndeki yaşamın hem gündelik hem de savunma yönlerini anlamaya yardımcı oluyor. Buluntuların tamamı detaylı bir temizleme ve analiz sürecine tabi tutularak, müzeye kazandırılmadan önce inceleniyor.

Prof. Dr. Aslan, Troya’nın tarihi ve arkeolojik değerini bir kez daha gözler önüne seren bu buluntuların, antik kent hakkındaki bilinmeyenleri çözmek adına büyük önem taşıdığını ifade etti. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bu keşiflerin tarihe ışık tutmaktan gurur duyduklarını belirtti.

İlgili Haberler

Itırlı Bahçe'de “Adresinde Bulunamadı” sergisi açıldı
17.09.2026
Çanakkale Bienali 20 yaşında!
17.09.2026
Harry Potter Dizisine Üç Yeni Oyuncu Katıldı
17.09.2026
ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yonca Yüksel’e “Yılın En Başarılı Vokal Koçu” ödülü
16.09.2026
Çanakkale’de 4 Bin 200 Yıllık Savunma Duvarı Bulundu!
16.09.2026
Genç Sinemacıların Kalemi Perdede: Benim Eserim 7
16.09.2026
Prof. Dr. Reyhan Körpe’den ikiz lahit değerlendirmesi!
15.09.2026
Liseli Gençler Çocukların Okuma Rehberi Oluyor
15.09.2026
Talas’ın Çanakalle Müzesi ilgi görüyor!
14.09.2026
"Ankara'da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu
14.09.2026
30. İstanbul Tiyatro Festivali 22 Ekim'de Başlıyor
14.09.2026
Artvin’de yılın son boğa güreşleri yapıldı
13.09.2026
Tom Cruise Başrollü Digger'dan Yeni Görseller Geldi
13.09.2026
Hara Eylül Ayında Müzik ve Tiyatroyu Buluşturuyor
12.09.2026
Berlin Sokaklarında Bir Aile: 4 Blocks Zero
11.09.2026
Seramik Müzesi'nde Atölye Buluşması!
10.09.2026