Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Asayiş

Sürücüleri İlgilendiren Yeni Trafik Kuralları Yönetmelikten geçti

✍️ Eren Derdes 📅 03 Temmuz 2026 10:10 👁️ 40 görüntüleme

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan yeni düzenlemeleri sosyal medya hesabından kamuoyuyla paylaştı. Çanakkale Valiliği de Bakan Çiftçi'nin açıklamalarını paylaşarak Çanakkaleli vatandaşları yeni uygulamalar hakkında bilgilendirdi.

Bakan Çiftçi, düzenlemenin vatandaşların günlük yaşamını kolaylaştırmayı, uzun süredir uygulamada yaşanan tereddütleri gidermeyi ve trafik güvenliğini esas almayı amaçladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yaptığımız yeni düzenleme, aziz milletimize ve tüm sürücülerimize hayırlı olsun. Vatandaşlarımızın günlük hayatını kolaylaştıran, uzun süredir kamuoyunda tereddütlere neden olan hususları açıklığa kavuşturan ve trafik güvenliğini esas alan bir düzenlemeyi daha hayata geçirdik."

Telefon Tutucusu ve Araç Kameralarına Açıklık Getirildi

Yeni düzenlemeye göre, sürücünün görüş alanını engellememesi şartıyla ön cama monte edilen telefon tutucuları, araç kameraları ve belirlenen ölçülerdeki aparatlar kullanılabilecek. Böylece özellikle navigasyon ve araç kamerası kullanımına ilişkin yaşanan belirsizlikler ortadan kaldırılmış oldu.

Dikiz Aynasına Asılan Aksesuarlara Esneklik

Araçlarda sıkça kullanılan koku ve benzeri aksesuarlar da yeni düzenleme kapsamında değerlendirildi. Sürücünün görüşünü kapatmayan ve sürüş güvenliğini tehlikeye düşürmeyen aksesuarlar artık yasak kapsamında değerlendirilmeyecek.

Multimedya ve Akıllı Ekranlar Serbest

Fabrika çıkışlı multimedya ekranları ile navigasyon, park desteği, araç içi ve dışı kamera sistemleri, kayıt cihazları ve araç ayarlarının yapıldığı ekranlar nedeniyle sürücülere herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak.

Ses Sistemlerinde Teknik Standart Esas Alınacak

Araçlarda kullanılan ses sistemleri, subwoofer ve amplifikatörler belirlenen teknik standartlara uygun olduğu sürece kullanılabilecek. Ancak sesin araç dışına taşarak çevrenin huzurunu bozması halinde işlem yapılabilecek.

Bu kapsamda yalnızca araçta güçlü bir ses sistemi bulunması cezai yaptırım için yeterli olmayacak.

Ceza İçin Somut Tespit ve Kayıt Şartı

Yeni uygulamayla birlikte ses sistemleri nedeniyle işlem yapılabilmesi için sesin araç dışına taştığının ve çevrenin huzurunu bozduğunun somut olarak tespit edilmesi ve kayıt altına alınması gerekecek.

Yolcu Taşıyan Araçlarda Mevcut Uygulama Devam Edecek

Otobüs ve minibüslerde yolcuların kullanımına sunulan koltuk arkası veya araç içerisindeki uygun alanlara yerleştirilen bireysel sesli ve görüntülü cihazların kullanımında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Bakan Mustafa Çiftçi, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "Kuralları netleştiren, uygulamada birliği sağlayan, sürücülerimizin haklarını koruyan ve trafik güvenliğinden asla taviz vermeyen bir anlayışla çalışmayı sürdüreceğiz."

Yeni düzenlemeyle birlikte hem sürücülerin haklarının korunması hem de uygulamada yaşanan farklılıkların giderilmesi hedeflenirken, trafik güvenliğinin temel öncelik olmaya devam edeceği vurgulandı.

İlgili Haberler

Çanakkale dahil 8 ilde 9 organize suç örgütüne yönelik operasyon: 76 şüpheli yakalandı
17.09.2026
Gelibolu'da apartman boşluğuna düştü, itfaiye ekipleri kurtardı!
17.09.2026
Biga'daki silahlı olayın şüphelisi yakalandı
17.09.2026
Çanakkale’de kent genelinde çalışmalar sürüyor
16.09.2026
Uygulama yapan ekiplerden kaçtı, cezası ağır oldu
16.09.2026
Arama Kurtarma Köpekleri Trabzon’da Eğitiliyor: Yeni Eğitim Üssü
16.09.2026
Aracı Sinyal Kesiciyle Kilitleyip Hırsızlık Yaptılar
16.09.2026
JASAT, yangın süsü verilen cinayeti X-Ray görüntüsüyle çözdü
16.09.2026
Beyaz eşya ve kombi tamiri vaadiyle 12 kişiyi 300 bin TL dolandırdı: Tutuklandı
15.09.2026
Beşinci kattan düşerek hayatını kaybeden genç kız son yolculuğuna uğurlandı
15.09.2026
"Seviyoruz ama" dedi, 21 bin lira ceza yedi… Abartı egzoz pahalıya patladı
15.09.2026
Ölülere bile yaş sebze meyve faturası kesmişler
15.09.2026
Fethiye'de baba ve iki çocuğu iş yerinde ölü bulundu
15.09.2026
İznik Gölü’nde kayıp öğretmenin cansız bedenine ulaşıldı
15.09.2026
Karacaören Caddesi’nde doğalgaz hattı zarar gördü
15.09.2026
Çanakkale'de silahlı kavga! Bir kişi yaralandı!
15.09.2026