Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Kültür

Sırık Kebabının Sırrı ve Farkı Nedir?

✍️ Haber Merkezi 📅 28 Nisan 2023 11:11 👁️ 65 görüntüleme

Sinop’un Boyabat ilçesinde yaylalarda kekik ile otlatılan kuzulardan yapılan sırık kebabı, Osmanlı mutfağından kalma lezzet olarak yerini koruyor. 2020 yılında coğrafi işaretle tescillenen sırık kebabı, ilçede sıklıkla tüketiliyor.

İlçeyi ziyaret edenlerin yemeden ayrılmadığı sırık kebabının geçmişi Osmanlı mutfağına dayanıyor. En az altı aylık karayaka ırkı kuzu ile yapılan yiyecek, yakın çevrelerde ‘kuzu çevirme’ veya ‘eşkıya kebabı’ olarak da biliniyor. Kebabın ustaları, lezzetinin sırrı olarak kuzuların dağlık arazilerde yetişen ot ve kekik ile beslendiğini, kısık ateşte yavaş yavaş pişirildiğini söyledi.

Sırık kebabının yapılışını anlatan 25 yıllık kebap ustası Ali Postaloğlu, kesilip hazırlanan gövdenin sırığa geçirilerek en az 4 saat kısık ateşte pişirdiklerini söyledi. Postaloğlu, “Babalarımızdan, dedelerimizden öğrendik 25 yıldır bu işi yapıyoruz. Kuzuyu mezbaada kesiyoruz, içini temizleyip gövdesine sırığı geçiriyoruz. Bir avuç tuz atıyoruz, göbeğini ahşap çubukla bağlıyoruz. Bir saat yavaş yavaş dönüyor, sonra ocağı hızlandırıyoruz. 4 saatte pişiyor” diye konuştu.

Postaloğlu, sırık kebabının inceliğinin hijyenik olması ve kuzuların dağlarda kekikle beslenmesi olduğunu anlattı.

Ayrıca kuzu pişerken akan ve ‘serit’ adı verilen yağ ocağın önündeki kapta toplanarak isteyenlere servis ediliyor, sevenleri ise bu yağı ekmek bandırarak tüketiyor.

İlçe halkının yanı sıra dışarıdan gelen ziyaretçiler, coğrafi işaretli sırık kebabını yemeden ayrılmıyor. Sırık kebabı yiyen müşteriler, diğer kebaplara göre daha lezzetli olduğunu söylediler.

İlgili Haberler

Büyüsü Bozulmuş Dünya Kapılarını Açıyor
18.09.2026
Biga’nın Sokakları Tuvale Taşındı: “Biga Eskizleri” Sergisi Açıldı
18.09.2026
Itırlı Bahçe'de “Adresinde Bulunamadı” sergisi açıldı
17.09.2026
Çanakkale Bienali 20 yaşında!
17.09.2026
Harry Potter Dizisine Üç Yeni Oyuncu Katıldı
17.09.2026
ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yonca Yüksel’e “Yılın En Başarılı Vokal Koçu” ödülü
16.09.2026
Çanakkale’de 4 Bin 200 Yıllık Savunma Duvarı Bulundu!
16.09.2026
Genç Sinemacıların Kalemi Perdede: Benim Eserim 7
16.09.2026
Prof. Dr. Reyhan Körpe’den ikiz lahit değerlendirmesi!
15.09.2026
Liseli Gençler Çocukların Okuma Rehberi Oluyor
15.09.2026
Talas’ın Çanakalle Müzesi ilgi görüyor!
14.09.2026
"Ankara'da deniz mi vardı?" sözü gerçek oldu
14.09.2026
30. İstanbul Tiyatro Festivali 22 Ekim'de Başlıyor
14.09.2026
Artvin’de yılın son boğa güreşleri yapıldı
13.09.2026
Tom Cruise Başrollü Digger'dan Yeni Görseller Geldi
13.09.2026
Hara Eylül Ayında Müzik ve Tiyatroyu Buluşturuyor
12.09.2026