Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Sağlık

Prof. Dr. Alper Şener’den aşı karşıtlarına net mesaj: “Aşılar hayat kurtarıyor”

✍️ Haber Merkezi 📅 03 Ağustos 2025 16:01 👁️ 46 görüntüleme

Dünyanın en prestijli tıp dergilerinden Annals of Internal Medicine’da yayımlanan kapsamlı bir araştırma, yıllardır kamuoyunu meşgul eden “aşılar otizme yol açıyor” iddiasını çürüttü.

Danimarka’da 24 yıl süren ve 1 milyon 255 bin çocuğun sağlık verilerini kapsayan araştırma, çocukluk çağı aşılarında bağışıklık yanıtını artırmak için kullanılan alüminyum maddesinin otizm de dâhil olmak üzere herhangi bir kronik hastalığa neden olmadığını bilimsel verilerle ortaya koydu.

Konuyla ilgili olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi, enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada aşı karşıtlığına sert tepki gösterdi.

Prof. Dr. Şener açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Aşı karşıtlığının zaten bilimsel temeli yok… Ama olsun… Bir kez daha ispatlanmış oldu… Aşılar hayat kurtarıyor.”

50’ye Yakın Hastalıkla Bağlantısı Yok

Danimarka’da yapılan bu uzun soluklu araştırmada, 1997 ile 2020 yılları arasında doğan çocukların aşı kayıtları ve sağlık gelişimleri takip edildi. Çalışma kapsamında, çocukların erken yaşta aldıkları aşılar yoluyla vücutlarına giren alüminyum miktarının, uzun vadede sağlıkları üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığı incelendi.

Sonuçlar, alüminyum içeren aşıların otizm, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB), alerji ve otoimmün hastalıklar gibi 50'ye yakın hastalıkla hiçbir bağlantısının bulunmadığını ortaya koydu.

“Aşı Güvenliği Konusunda En Güçlü Kanıtlardan Biri”

Araştırmayı yürüten bilim insanları, elde ettikleri bulguların aşı güvenliği açısından bugüne kadar elde edilen en güçlü bilimsel kanıtlardan biri olduğuna dikkat çekti. Çalışma, sadece aşıların içeriğinde yer alan alüminyum maddesine yönelik kaygıları gidermekle kalmadı; aynı zamanda aşıların genel güvenliğini de yeniden teyit etti.

Aşı Karşıtlığının Dayanaksızlığı Bir Kez Daha Ortaya Kondu

Aşı karşıtı hareketlerin sıkça öne sürdüğü “aşılardaki alüminyum otizme neden oluyor” iddiası, bu geniş çaplı bilimsel çalışmayla kesin olarak geçersiz kılındı. Uzmanlar, bu tür bilimsel verilerin, halkı yanlış yönlendiren dezenformasyonlara karşı etkili bir kalkan olabileceğini vurguladı.

İlgili Haberler

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baysal uyardı; "Öksürüğün nedeni her zaman akciğer kaynaklı olmayabilir"
17.09.2026
Çan'da kardiyoloji uzmanı göreve başladı!
17.09.2026
Biga Devlet Hastanesi'nde SDS değerlendirmesi; Sağlıklı Bireyler, Güçlü Yarınlar!
17.09.2026
Erken tanı hayat kurtarıyor; Çan'da bilgilendirme standı kuruldu!
16.09.2026
Çan'da HAP tatbikatı!
16.09.2026
Lapseki Devlet Hastanesi’ne yeni uzman hekim
16.09.2026
Çanakkale’de sağlık çalışanlarına “Gebelik, Kadın ve Anne Sağlığı” eğitimi
16.09.2026
Biga'da yeni hekim göreve başladı!
16.09.2026
Sağlığınız için kontrolü ihmal etmeyin!
16.09.2026
Bayramiç Devlet Hastanesi'nde atık yönetimi eğitimi!
16.09.2026
Yenice’de lenfoma farkındalığı için stant açıldı
15.09.2026
Op. Dr. Ali Ömür Aydın'dan hayati uyarı!
15.09.2026
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Robotik Rehabilitasyon Ünitesi hizmete girdi
15.09.2026
Çan Devlet Hastanesi’nden Dünya Sepsis Günü’nde farkındalık mesajı
14.09.2026
Yenice’de Halk Sağlığı Haftası’nda anne ve çocuklara yönelik farkındalık çalışmaları
13.09.2026
Ezine’de tütün kullanımına karşı farkındalık çalışması
13.09.2026