Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Teknoloji

Jennifer Lopez’in elbisesi Google’a ilham oldu

✍️ Haber Merkezi 📅 22 Ocak 2024 03:33 👁️ 51 görüntüleme

Ünlü arama motoru google’a görseller özelliği, Jennifer Lopez’in bu elbisesi sayesinde geldi. 1998’den beri arama motoru olarak hayatımızda olan şirketin internette herhengi bir şey aratmak istediğimizde genellikle ilk durağımız. İşte Google ile ilgili az bilinenler…

Google’ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin, 1996 yılında temellerini attıklarında şirketin ismini bugün bildiğimizden farklı olarak BackRub koydu. Fakat daha sonra sürpriz bir şekilde şirketin Google diye adlandırmasında karar kıldılar.

Matematikteki en büyük sayılardan biri olan 10¹⁰⁰ (1 rakamına 100 sıfır ekleyerek yazılır) Googol, Google’ın adına esin kaynağı oldu. Şirketin kurucuları, arama motorlarının analiz ettiği büyük miktardaki verinin bir yansıması olarak bundan ilham aldılar. Hatta Google, bazı kesimlerce Googol’un yazım hatası olduğu düşünülmekte.

16 Ağustos 2013 tarihinde tüm Google servislerini ve uygulamalarını (Arama, Gmail ve YouTube dahil) etkileyen bir elektrik kesintisi meydana geldi. Web analitiği şirketi GoSquared’e göre beş dakika süren kesinti boyunca dünya çapında internet kullanımı yüzde 40 oranında azaldı.

1997’de Google’ın henüz çok tanınmadığıi dönemde Larry Page ve Sergey Brin, şirketi 1 milyon dolara Yahoo’ya satmayı teklif etti. Yahoo, şirketin bu kadar bile etmeyeceğini düşünerek teklifi reddetmişti. 2002’de ise adını duyurmaya başlamasından sonra Yahoo, Google’ı 3 milyar dolar karşılığında satın almayı teklif etse de, bu sefer Page ve Brin tarafından kabul edilmedi.

Google’ın kurucu ortakları Larry Page ve Sergey Brin, Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olduğu zamanlarda PageRank algoritması için patent başvurusunda bulundu. Algoritma, bir web sayfasının önemini belirlemeye yardımcı olmakta ve Google’ın arama sonuçlarını sıralama yönteminin bölümünü oluşturmakta. Ancak bu patentin sahibi Stanford Üniversitesi. Dolayısıyla söz konusu algoritmanın kullanılması için üniversiteden 1.8 milyon hisse senedi karşılığında lisans satın alındı.

Google, ilk kurulduğu dönemlerde kullanıcılara günümüzdeki gibi geniş arama opsiyonları sunamıyordu. Jennifer Lopez’in 2000 yılında Grammy Ödülleri’nde giydiği elbiseyle bu durum bir kez daha gözler önüne serildi.

Kullanıcılar, ünlü sanatçının giydiği elbiseyi aratmak için internete akın etmiş ve hatta söz konusu elbise Google’da en çok aratılanlar arasına girmişti. Ancak işin garibi, o zamanlarda platformda Görseller bölümü mevcut değildi. Yani sadece metin odaklı sonuçlar görülebiliyordu. Google da daha sonra bu benzeri durumlarda kullanıcıların işini bir hayli kolaylaştıracak Görseller seçeneğini hizmete sundu.

Google, adeta internete açılan bir kapı görevinde. Bu sebeple istediğimiz terimi aratarak dilediğimiz web sitesine erişebiliyoruz. Araştırmalara göre, her gün Google’da yapılan aramaların yüzde 15’i daha önce hiç aratılmamış ve benzersiz terimlerden oluşmakta.

Google, 2006’da dünyaca ünlü video paylaşım platformu YouTube’u 1,65 milyar dolara satın aldı. Ancak insanların aklında satın almadan ziyade, anlaşmanın nerede yapıldığı kaldı. YouTube kurucu ortağı Steven Chen, 2011 yılında yaptığı açıklamada Google yöneticileriyle Palo Alto’daki bir Denny’s fast-food restoranında buluştuklarını ve anlaşmanın da burada yapıldığını itiraf etti.

Google, 1997’den bu yana her geçen gün kendini geliştirdi ve 2022’den itibaren internetin en büyük araçlarından biri oldu. Bu çerçevede Google kelimesi, 2006 yılında Oxford İngilizce Sözlüğü ve Merriam-Webster Collegiate Sözlüğü tarafından resmen bir fiil olarak tanımlandı.

Google’ın tatil, önemli olaylar, başarılar ve insanları kutlamak için geçici süreli logosu üzerinde yaptığı özel değişiklikler anlamına gelen Doodle, ilk defa 1998 yılında Burning Man Festivali sırasında ortaya çıktı.

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk Ay görevi için kritik aşama: Ay uzay aracı TUSAŞ’a gönderildi
15.09.2026
Apple’ın ilk katlanabilir iPhone’u tanıtıldı: iPhone Duo sahneye çıktı
10.09.2026
iOS 27 için geri sayım başladı: Yeni Siri ve Liquid Glass dönemi
10.09.2026
Yeni iPhone modelleri tanıtıldı: fiyatlar dudak uçuklattı!
10.09.2026
WhatsApp Eylül 2026 Güncellemesi: Whatsapp yeni güncellemelerde neler var?
02.09.2026
Bakan Bayraktar: "Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Akkuyu'dan ilk elektriği üreteceğiz"
30.08.2026
Çanakkale Savaşlarını Anlatan Gallipoli Oyunu Dünya Sahnesinde
21.08.2026
Yerli akıllı telefon geliyor! 2027’de tanıtılması hedefleniyor
18.08.2026
Elektrikli Uçak Gökyüzünde: 27 Dakikalık İlk Uçuş
16.08.2026
Akkoca: "Engelli Dostu Ulaşım ve Yeni Güzergâhlarla Trafikte Dönüşüm Başlıyor"
31.07.2026
Bakan Uraloğlu: "Katar ile kurduğumuz stratejik ortaklık sayesinde Türksat filomuza yeni nesil bir uydu kazandırıyoruz"
26.07.2026
Kale Jet Motorları, yerli teknolojiyle dünya vitrinine çıktı
25.07.2026
Çanakkale Belediyesi'nden 300 Milyon Liralık Altyapı Hamlesi
21.07.2026
Güçyetmez: “5 Dakikada Şarj İçin Önce Şebekeyi Güçlendirmeliyiz”
24.06.2026
Jandarmadan TEI'ye özel uçuş!
09.06.2026
Geleceğin bilim adamlarından muhteşem icatlar!
02.06.2026