Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Siyaset

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: "İran komşularıyla ortak güvenlik düzenlemeleri kurmaya hazır"

✍️ Deniz Çetin 📅 27 Ağustos 2026 22:04 👁️ 7 görüntüleme

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin komşu devletlerle ortak güvenlik düzenlemeleri kurmaya hazır olduğunu ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tahran'da düzenlenen 40. Uluslararası İslam Birliği Konferansı'nın açılış töreninde konuştu. Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, farklılıklara rağmen Müslüman ülkelerin birlik olması çağrısında bulundu. Pezeşkiyan, ABD ve İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü saldırganlığı kınayarak bu saldırganlığa karşı azami güç ve kararlılıkla dimdik durduklarını söyledi. Pezeşkiyan hiçbir Müslüman ülkenin güvenliğini, komşusunun güvensizliği üzerine inşa etmemesi ve hiçbir Müslüman ülke topraklarının başka bir Müslüman ülkeye karşı kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Pezeşkiyan İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülkede 2 milyardan fazla Müslümanın yaşadığını ve bu ülkelerin geniş enerji kaynaklarına, stratejik ticaret yollarına, büyük pazarlara, genç nüfusa ve önemli bilimsel ve teknolojik kapasitelere sahip olduğunu söyledi. Ancak ortak ekonomik gücün ve Müslümanlar arası ticaretin potansiyellerinin altında kaldığını belirten Pezeşkiyan, asıl sorunun bu dağınık yetenekleri ortak bir irade ve güce dönüştürmedeki başarısızlık olduğunu belirtti.

"İran komşularıyla ortak güvenlik düzenlemeleri kurmaya hazır"
Pezeşkiyan ABD ve İsrail'in İran'a karşı başlattığı savaşı işaret ederek İran'ın savaşı başlatan taraf olmadığını ve askeri saldırganlığa karşı kendini savunma hakkına sahip olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda İran'ı savunmanın komşu veya Müslüman ülkelere karşı düşmanlık anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayan Pezeşkiyan, "Hiçbir İslam ülkesi başka bir İslam ülkesine karşı saldırganlık platformu olmamalıdır" dedi. İran'ın komşularıyla ortak güvenlik düzenlemeleri kurmaya hazır olduğunu söyleyen Pezeşkiyan, İran'ın Filistin'e verdiği desteğin mezhepsel bir bağlılıktan ziyade ezilenleri savunma meselesi olduğunu yineledi.
Pezeşkiyan ayrıca Müslüman ülkeler arasında karşılıklı güvenlik ve saldırmazlık paktı, İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde arabuluculuk ve çatışmayı önleme için kalıcı bir mekanizma ve daha geniş kapsamlı ekonomik, bilimsel ve teknolojik iş birliği önerisinde bulundu.

İlgili Haberler

Aktuna’dan teşkilata net mesaj: “365 gün sahada olacağız”
17.09.2026
MHP Merkez İlçe yönetimi İl Müftüsü Topçu ile bir araya geldi
17.09.2026
Bakan Şimşek: "Hayat pahalılığıyla mücadele bizim en büyük önceliğimiz"
16.09.2026
AK Parti Sözcüsü Çelik: "Türkiye’nin gündeminde şu anda bir seçim yoktur"
15.09.2026
Deniz Erdem’den Merkez İlçe adaylığı: “Eşit, özgür, adil bir Çanakkale için adayım”
15.09.2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye'de darbeler defteri artık kapanmıştır"
13.09.2026
MHP İzmir'de Veysel Şahin güven tazeledi
13.09.2026
MHP Çanakkale İl Kongresi yoğun katılımla gerçekleşti
13.09.2026
MHP Kalkım Belde Teşkilatı’nın yeni binası hizmete açıldı
12.09.2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan basketbol oynadı
11.09.2026
Uganda’da Türk vatandaşları için dikkat çeken çağrı: “Ülkeyi terk edin”
11.09.2026
Vali Toraman’dan Yenice Kaymakamlığına ziyaret
11.09.2026
Ayvacık’ta Kıbrıs Gazilerine anlamlı ziyaret
11.09.2026
Altınkaya: “Kongreler sadece bir seçim süreci değildir”
10.09.2026
ÇESOB heyetinden Vali Toraman’a ziyaret
10.09.2026
Ergun: “Merkez İlçe Başkanlığına aday olmayacağım”
10.09.2026