Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Ekonomi

EKONOMİ NOTLARI

✍️ Haber Merkezi 📅 31 Ekim 2017 15:44 👁️ 0 görüntüleme

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği ( ÇASİAD) haftalık ekonomi değerlendirme notlarını paylaştı.

Türkiye Ekonomisi

Merkez Bankası geçen hafta düzenlenen Para Politikası Kurulu toplantısında, piyasa beklentilerine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi. Kurul yayınlanan toplantı notunda, enflasyon ve çekirdek enflasyonun yüksek seviyelerinin fiyatlamalara ilişkin risk oluşturduğunu belirterek sıkı politika duruşuna devam edeceğini açıkladı. Geçen hafta ve bu hafta yayınlanan ekonomik güven endeksleri, Ekim ayında piyasalarda ekonomik güvenin azaldığına işaret etti:

TÜİK verilerine göre Ekonomik Güven Endeksi, Ekim ayında %1,5 azalarak 103 değerinden 101,4 değerine geriledi. Mevsim etkilerinden arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Ekim ayında önceki aya göre %1 artarak 112,2 değerine yükseldi. Alt endekslerden toplam sipariş ve ihracat siparişi beklentilerindeki belirgin artış, RKGE’nin yükselmesinde etkili oldu.

Bu ay hizmet sektörü güven endeksi 103,3’ten 101,1’e ve perakende ticaret sektörü güven endeksi 105,9’dan 104’e gerilerken, inşaat sektörü güven endeksi 83,5’ten 84,2’ye yükseldi.

İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ise bu ay 78,6 değerinden 79,4’e çıktı.

Konut satışları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre %28,8 oranında artarak 140.298’e çıktı. İlk defa satılan konutların payı %49,9’a çıktı; geçen ay bu oran %47 düzeyindeydi.

Dünya Ekonomisi

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte %2,6 büyüme beklentilerini aşarak %3 oranında büyüme kaydetti. Harvey ve Irma kasırgalarına rağmen tüketim harcamalarındaki artışın büyümeyi desteklediği belirtildi. Büyümede beklentilerin üstünde kaydedilen bu artışın Fed’in Aralık ayında faiz artışını desteklediği öngörülüyor. Bu hafta düzenlenecek Fed toplantısında ise faiz artışı öngörülmüyor. Bu öngörüyle Dolar diğer para birimleri karşısında geçen hafta değer kazandı.

Almanya’da Eylül ayında perakende ticaret artışı beklentileri (%3,4) aşarak %4,1 oranında arttı. Bu artışın üçüncü çeyrekte büyüme oranına katkıda bulunacağı öngörülüyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın geçen hafta düzenlenen toplantısında Başkan Mario Draghi, Almanya’dan gelen baskılara rağmen 2015 yılından beri sürdürülen varlık alım programının aylık 30 milyar Euro’yadüşürülmesine rağmen Eylül 2018’e kadar sürdürüleceğini açıkladı. Draghi, ekonominin daha güçlenmesi ve deflasyonla mücadele için varlık alımının uzatıldığını vurguladı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, geçen hafta genel seçimi kazanmasının ardından ilk ekonomik icraat olarak özel sektörden, çalışanların ücretlerinin %3 artırılmasını talep etti. Abe, geçen sene %2 artırılan ücretlerin bu sene daha fazla artırılarak ekonomiyi canlandırmasını planlıyor. HABER MERKEZİ

İlgili Haberler

Çanakkale’de araç sayısı dudak uçuklattı! İşte trafikteki toplam araç sayısı
16.09.2026
Gökçeada’da 3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı
16.09.2026
Çanakkale esnaf oda başkanları:"Ahilik mirası sürüyor, esnafın yükü büyüyor"
16.09.2026
Ticaret Borsası’ndan Ezine’de üye ziyaretleri
15.09.2026
Biga Belediyesi 20. Biga Fuarı’nda yerini alacak
15.09.2026
Çanakkale’de genç mühendisten 30 milyon liralık yatırım: Yüzde 70 hibe desteği aldı
15.09.2026
Turgay Kılıç; "Çanakkale'nin deniz ticaretindeki gücünü büyüteceğiz"
15.09.2026
Şadan Doğan’dan Ahilik Haftası mesajı: “Pusulamız daima Ahilik ahlakı olacak”
15.09.2026
Köyüne dönmek isteyenlere büyük destek; Başvurular başladı!
15.09.2026
Çanakkale’de 34 kırsal kalkınma projesine onay
15.09.2026
Ahilik ruhu Çanakkale’de yeniden kuşandı
14.09.2026
Çanakkale’de Üreticiye kredi yanında hibe desteği
14.09.2026
Çanakkale Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi 1. sınıf öğrencilerine kırtasiye desteği
14.09.2026
Çanakkale’de yetiştiricilere toplam 61 Milyon TL’lik destek!
13.09.2026
Çanakkale’de yakalanan devasa kılıç balığı 2 gün boyunca sergilenecek
13.09.2026
Zeytin Tutkunları Bozcaada’da Buluştu
13.09.2026