Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Ekonomi

EKONOMİ NOTLARI

✍️ Haber Merkezi 📅 12 Ekim 2017 13:48 👁️ 0 görüntüleme

Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) haftalık ekonomi değerlendirme notlarını paylaştı.

Türkiye Ekonomisi

Eylül ayında yıllık enflasyon %11,2’ye yükseldi (önceki ay %10,7). TÜİK verilerine göre aylık enflasyon artışı ise %0,65 olarak gerçekleşti. Yıllık çekirdek enflasyon artışı ise %11’e çıktı. Bu ay fiyatlarda en yüksek artış, okulların açılmasının etkisiyle eğitim grubunda gerçekleşti (%2,1), onu ulaştırma grubu takip etti (%1,6). TCMB, Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, bu ay enflasyonun gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın yıllık enflasyonda etkili olduğunu belirtti.

TÜİK verilerine göre Ağustos ayında Sanayi Üretimi aylık olarak %0,1 azaldı. Yıllık olarak ise %5,2 oranında arttı. İmalat sanayi üretimi endeksi ise yıllık olarak %5,6 oranında arttı. Bu durum, ekonomik büyümedeki hızlanmanın üçüncü çeyrekte de süreceğine işaret ediyor.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yayınlanan Dış Ticaret Beklenti Anketi’nin sonuçlarına göre, dördüncü çeyrekte İhracat Beklenti Endeksi önceki çeyreğe göre 2,8 puan azalarak 123,7 seviyesine geriledi. Kayıtlı sipariş düzeyi ve gelecek 3 ayın ihracat beklentilerindeki gerileme bu durumda etkili oldu. İthalat Beklenti Endeksi ise 6,5 puan artarak 112,8 seviyesine çıktı.

Dünya Ekonomisi

ABD’de tarım dışı istihdam verisi 2010 yılından beri ilk kez Eylül ayında azaldı. Ancak ekonomistler, istihdam verilerinin Fed’in faiz kararını etkilemeyeceği ve Aralık ayında bir kez daha faizlerin artırılacağı görüşünde birleşti.

Euro Bölgesi’nde Sentix Yatırımcı Güven Endeksi Ekim ayında önceki aya göre 1,5 puan artarak 29,7’ye yükseldi. Son 10 yılın en yüksek seviyesini göre endeks, ekonomik faaliyetlerde hızlanmaya işaret etti.

Almanya’da sanayi üretimi Ağustos ayında son 6 ayın en güçlü artışını kaydetti ve önceki aya göre %2,6 oranında arttı. Beklentiler %0,9 artış olacağı yönündeydi.

IMF Başkanı Christine Lagarde, bu hafta yayınlanacak “Küresel Ekonomik Görünüm” raporu öncesinde küresel ekonomik toparlanmada güçlenme sinyalleri aldıklarını vurguladı. Lagarde, “iyi giden ekonominin, ülke yönetimleri ve firmalar tarafından harcanmaması gerektiğinin” altını çizdi.

Hindistan Merkez Bankası geçen hafta düzenlenen toplantıda, politika faizini %6’a sabit tutma kararı aldı. Ülkenin ekonomik büyüme hızı ikinci çeyrekte %5,7’ye gerilemişti, bu nedenle bankanın faizleri aşağı çekmesi bekleniyordu. Merkez Bankası 2018 yılı büyüme tahminini de %7,3’ten %6,7’ye indirdi

HABER MERKEZİ

İlgili Haberler

Çanakkale’de araç sayısı dudak uçuklattı! İşte trafikteki toplam araç sayısı
16.09.2026
Gökçeada’da 3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı
16.09.2026
Çanakkale esnaf oda başkanları:"Ahilik mirası sürüyor, esnafın yükü büyüyor"
16.09.2026
Ticaret Borsası’ndan Ezine’de üye ziyaretleri
15.09.2026
Biga Belediyesi 20. Biga Fuarı’nda yerini alacak
15.09.2026
Çanakkale’de genç mühendisten 30 milyon liralık yatırım: Yüzde 70 hibe desteği aldı
15.09.2026
Turgay Kılıç; "Çanakkale'nin deniz ticaretindeki gücünü büyüteceğiz"
15.09.2026
Şadan Doğan’dan Ahilik Haftası mesajı: “Pusulamız daima Ahilik ahlakı olacak”
15.09.2026
Köyüne dönmek isteyenlere büyük destek; Başvurular başladı!
15.09.2026
Çanakkale’de 34 kırsal kalkınma projesine onay
15.09.2026
Ahilik ruhu Çanakkale’de yeniden kuşandı
14.09.2026
Çanakkale’de Üreticiye kredi yanında hibe desteği
14.09.2026
Çanakkale Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi 1. sınıf öğrencilerine kırtasiye desteği
14.09.2026
Çanakkale’de yetiştiricilere toplam 61 Milyon TL’lik destek!
13.09.2026
Çanakkale’de yakalanan devasa kılıç balığı 2 gün boyunca sergilenecek
13.09.2026
Zeytin Tutkunları Bozcaada’da Buluştu
13.09.2026