Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Ekonomi

EKONOMİ BAKANI ZEYBEKCİ SENEGAL’DE TÜRK GÜNÜ COŞKUSUNA ORTAK OLDU

✍️ Haber Merkezi 📅 25 Aralık 2017 15:55 👁️ 0 görüntüleme

İhracatta 2023 yılı için dünya dış ticaretinden yüzde 1.5 pay almayı hedefleyen Türkiye alternatif pazarlarda konumunu güçlendi...

Türk ihracatçıları, Yıllık 5.5 milyar dolarlık ithalat yapan Afrika ülkesi Senegal’i hedef pazar olarak belirledi. Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan yazılı açıklamada; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin “Türk Günü”ne katılımının etkinliği daha anlamlı kıldığını ifade edildi.

Türkiye’nin Senegal’e 2016 yılında 154 milyon dolarlık ihracat yaptığı bilgisine yer verilen açıklamada; “2017 yılının Ocak – Kasım döneminde ise; yüzde 56’lık ihracat artış hızı yakaladık ve 2016 yılının 11 aylık döneminde 136 milyon dolar olan ihracatımızı 212 milyon dolara yükselttik. Afrika, Türk ihracatçısı için keşfedilmeyi bekleyen bakir bir pazar. Orta ve Uzun vadede ihracatımızın daha da artması için bu tür etkinliklere devam etmeliyiz” görüşlerine yer verildi.

Senegal’de Türk lezzetleri ikram edildi, halk oyunları ve ebru gösterisi yapıldı

Ege İhracatçı Birlikleri’nin organize ettiği “Türk Günü”ne Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Senegal Ticaret, Tüketim, Yerel Ürünleri Teşvik ve Kobiler Bakanı Alioune Sarr ile birlikte katıldı.

Türkiye ve Senegal arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Senegal Ticaret, Tüketim, Yerel Ürünleri Teşvik ve Kobiler Bakanı Alioune Sarr’ın başkanlıklarında Türkiye-Senegal İş Forumu yapıldı. İş forumu sonrasında fuar alanında “Türk Günü”ne gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, başarılı organizasyon için Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz nezdinde Ege İhracatçı Birlikleri’ni tebrik etti.

“Türk Günü”nde katılımcılara Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları ekibi Türk halk oyunlarından bir program sundu.Osmanlı Macuncusu Necip Ölmez, konuklara macun ve pamuk helva ikramında bulunurken, Ebru Sanatçısı Serhat Ay özel bir performans sergiledi.

Türkiye standında, Türkiye’nin geleneksel lezzetleri kuru meyve, zeytin, zeytinyağı, Antep fıstığı, fındık, lokum, Türk kahvesi tadımları yaptırıldı. Makarna, bulgur ve irmik tatlısı ikram edildi.

“Senegal’i demir ağlarla ördük”

Afrika ülkesi Senegal’e Türkiye, 2017 yılının Ocak – Kasım döneminde ihracatını yüzde 56’lık artışla 136 milyon dolardan 212 milyon dolara çıkarırken, Demir-Çelik Sektörü yüzde 104’lük rekor artışlı 2016 yılının 11 aylık döneminde 34 milyon dolar olan ihracatını 69 milyon dolara yükseltti ve Senegal’i demir ağlarla ördü.Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü 33 milyon dolarlık ihracatla Senegal’e ihracatta ikinci sırada yer alırken, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 26 milyon dolarlık tutarla zirvenin üçüncü basamağında yer buldu. Bu sektörleri 18 milyon dolarlık ihracatla Elektrik Elektronik ve Hizmet sektörü ve 12 milyon dolarlık dışsatımla Otomotiv Endüstrisi sektörü izledi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin bu yıl ilk kez Milli Katılım Organizasyonu yaptığı FIDAK 2017 26. Uluslararası Ticaret Fuarı 18-22 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. BÜLTEN

İlgili Haberler

Çanakkale’de araç sayısı dudak uçuklattı! İşte trafikteki toplam araç sayısı
16.09.2026
Gökçeada’da 3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı
16.09.2026
Çanakkale esnaf oda başkanları:"Ahilik mirası sürüyor, esnafın yükü büyüyor"
16.09.2026
Ticaret Borsası’ndan Ezine’de üye ziyaretleri
15.09.2026
Biga Belediyesi 20. Biga Fuarı’nda yerini alacak
15.09.2026
Çanakkale’de genç mühendisten 30 milyon liralık yatırım: Yüzde 70 hibe desteği aldı
15.09.2026
Turgay Kılıç; "Çanakkale'nin deniz ticaretindeki gücünü büyüteceğiz"
15.09.2026
Şadan Doğan’dan Ahilik Haftası mesajı: “Pusulamız daima Ahilik ahlakı olacak”
15.09.2026
Köyüne dönmek isteyenlere büyük destek; Başvurular başladı!
15.09.2026
Çanakkale’de 34 kırsal kalkınma projesine onay
15.09.2026
Ahilik ruhu Çanakkale’de yeniden kuşandı
14.09.2026
Çanakkale’de Üreticiye kredi yanında hibe desteği
14.09.2026
Çanakkale Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi 1. sınıf öğrencilerine kırtasiye desteği
14.09.2026
Çanakkale’de yetiştiricilere toplam 61 Milyon TL’lik destek!
13.09.2026
Çanakkale’de yakalanan devasa kılıç balığı 2 gün boyunca sergilenecek
13.09.2026
Zeytin Tutkunları Bozcaada’da Buluştu
13.09.2026