Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Ekonomi

Ege Bölgesi Kestane üretiminde ileriye bakıyor!" Kestane işçilerine günlük 2 bin lira yevmiye veriliyor

✍️ Haber Merkezi 📅 25 Ekim 2023 11:42 👁️ 42 görüntüleme

Aydın ve İzmir’de kestane telaşı başladı

Ege Bölgesi'nde bu yıl yaşanan kuraklık ve olumsuz hava koşulları, kestane üreticilerini zor bir sezonla karşı karşıya bıraktı. Kestanenin çiçeklenme dönemindeki olumsuz hava şartları ve kuraklık, bu yıl rekolte düşüşüne neden oldu. Ancak üreticiler, fiyatların artmasını umut ediyorlar.

Kestane, Ege Bölgesi'nde önemli bir ürün ve genellikle Aydın ve İzmir'de yetiştiriliyor. Bu yılın rekolte düşüşü, üreticileri endişelendirdi. İlk etapta kilosu 130-140 TL'den satılan kestanenin topraktan sofraya yolculuğu, Aydın ve İzmir dağlarını hareketlendirdi.

Kestane hasatı, özel eğitimli işçiler tarafından gerçekleştiriliyor ve hasat sırasında ağaçlara tırmanma işi zorlaşıyor. Özel eğitimli işçilerin azalması nedeniyle kestane çırpıcılarına özellikle yüksek ücretler ödeniyor.

Aydın'ın Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve İzmir'in Ödemiş ilçeleri arasında bulunan dağlarda, kestane ağaçlarına tırmanan işçiler tarafından çırpılan kestaneler, kadın işçiler tarafından toplanıyor. Daha sonra bu kestaneler, dökek alanı olarak adlandırılan depolama alanına taşınıyor ve burada kestaneler kozağındaki şerbeti bırakılıncaya kadar bekletiliyor. Ardından özel makinelerle dökek alanlarından çıkarılan kestaneler kalibre ve türlerine göre ayrılıyor ve işlenmeye gönderiliyor. Kestaneler Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biridir ve farklı ülkelere ihraç edilmektedir.

Kestane üreticileri, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle rekolte düşüşü yaşasalar da, kestanenin değerini ve bereketini koruduğunu ifade ediyorlar. Ovacık Yaylası'ndaki kestane üreticilerinden Muhammet Palaz, işçiliği zor olsa da kestanenin bereketli bir ürün olduğunu belirtiyor ve umutlarını yüksek tutuyor.

İlgili Haberler

Çanakkale’de araç sayısı dudak uçuklattı! İşte trafikteki toplam araç sayısı
16.09.2026
Gökçeada’da 3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı
16.09.2026
Çanakkale esnaf oda başkanları:"Ahilik mirası sürüyor, esnafın yükü büyüyor"
16.09.2026
Ticaret Borsası’ndan Ezine’de üye ziyaretleri
15.09.2026
Biga Belediyesi 20. Biga Fuarı’nda yerini alacak
15.09.2026
Çanakkale’de genç mühendisten 30 milyon liralık yatırım: Yüzde 70 hibe desteği aldı
15.09.2026
Turgay Kılıç; "Çanakkale'nin deniz ticaretindeki gücünü büyüteceğiz"
15.09.2026
Şadan Doğan’dan Ahilik Haftası mesajı: “Pusulamız daima Ahilik ahlakı olacak”
15.09.2026
Köyüne dönmek isteyenlere büyük destek; Başvurular başladı!
15.09.2026
Çanakkale’de 34 kırsal kalkınma projesine onay
15.09.2026
Ahilik ruhu Çanakkale’de yeniden kuşandı
14.09.2026
Çanakkale’de Üreticiye kredi yanında hibe desteği
14.09.2026
Çanakkale Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi 1. sınıf öğrencilerine kırtasiye desteği
14.09.2026
Çanakkale’de yetiştiricilere toplam 61 Milyon TL’lik destek!
13.09.2026
Çanakkale’de yakalanan devasa kılıç balığı 2 gün boyunca sergilenecek
13.09.2026
Zeytin Tutkunları Bozcaada’da Buluştu
13.09.2026