Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Sağlık

Demans olmamak için 40’lı yaşlar çok önemli!

✍️ Haber Merkezi 📅 02 Temmuz 2024 20:50 👁️ 11 görüntüleme

Beslenme alışkanlıklarının hafıza kaybını önlemede önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı. Yapılan bir araştırmaya göre, 43 yaşındaki bir kişinin beslenme kalitesi, ileriki yaşlardaki demans riskini önceden tahmin edebilir.

İngiltere'de yapılan araştırmada, 3 bin yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilen bir çalışmada, yapraklı sebzeler ve tam tahıllar gibi sağlıklı gıdaları tüketenlerin 69 yaşına geldiklerinde daha keskin zihinlere sahip oldukları tespit edildi. Diyetlerin beyin fonksiyonları üzerinde belirgin bir etkisi olduğu görüldü.

Araştırmacılar, 1946 doğumlu ve uzun yıllar boyunca takip edilen binlerce kişinin verilerini inceledi. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları düşük, orta ve yüksek kalitede olarak değerlendirildi ve bilişsel testlere tabi tutuldular.

Yapılan testlerde, daha sağlıklı beslenen kişilerin daha iyi hafıza performansı gösterdiği ortaya çıktı. Beslenme kalitesinde yaşanan her artışın, beyin fonksiyonlarını koruma konusunda önemli bir rol oynadığı belirlendi.

Araştırmanın yazarı Dr. Kelly Cara, yapraklı yeşil sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve az işlenmiş bitkisel gıdaların beyin sağlığı için en koruyucu besinler olduğunu belirtti. Beslenme düzenlerinin bu gıdaları daha fazla içermesi gerektiğini vurguladı.

Beslenme düzenimizi sağlıklı besinlerle zenginleştirmenin bilişsel sağlık dahil birçok yönden sağlığımızı doğrudan etkilediği sonucuna varıldı. Sağlıklı beslenme, demans riskini azaltmada önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.

İlgili Haberler

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baysal uyardı; "Öksürüğün nedeni her zaman akciğer kaynaklı olmayabilir"
17.09.2026
Çan'da kardiyoloji uzmanı göreve başladı!
17.09.2026
Biga Devlet Hastanesi'nde SDS değerlendirmesi; Sağlıklı Bireyler, Güçlü Yarınlar!
17.09.2026
Erken tanı hayat kurtarıyor; Çan'da bilgilendirme standı kuruldu!
16.09.2026
Çan'da HAP tatbikatı!
16.09.2026
Lapseki Devlet Hastanesi’ne yeni uzman hekim
16.09.2026
Çanakkale’de sağlık çalışanlarına “Gebelik, Kadın ve Anne Sağlığı” eğitimi
16.09.2026
Biga'da yeni hekim göreve başladı!
16.09.2026
Sağlığınız için kontrolü ihmal etmeyin!
16.09.2026
Bayramiç Devlet Hastanesi'nde atık yönetimi eğitimi!
16.09.2026
Yenice’de lenfoma farkındalığı için stant açıldı
15.09.2026
Op. Dr. Ali Ömür Aydın'dan hayati uyarı!
15.09.2026
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Robotik Rehabilitasyon Ünitesi hizmete girdi
15.09.2026
Çan Devlet Hastanesi’nden Dünya Sepsis Günü’nde farkındalık mesajı
14.09.2026
Yenice’de Halk Sağlığı Haftası’nda anne ve çocuklara yönelik farkındalık çalışmaları
13.09.2026
Ezine’de tütün kullanımına karşı farkındalık çalışması
13.09.2026