Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Sağlık

“Covid-19 Aşısı sonrası adet döngüsünde değişiklik gözlemlenebilir”

✍️ İHA 📅 22 Temmuz 2025 17:02 👁️ 5 görüntüleme

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Atılgan, kadınlarda sık görülen adet kanama bozukluklarına dikkat çekerek, özellikle Covid-19 aşısı sonrası bazı kadınlarda adet döngüsünde bir günlük uzama görüldüğünü, bu konunun bilimsel olarak araştırılması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Atılgan, adet döngüsünün bir adet kanamasının ilk gününden bir sonraki kanamanın ilk gününe kadar olan süreyi kapsadığını ve bu sürenin genellikle 24 ila 38 gün arasında değiştiğini belirtti. "24 günden kısa döngüler sık adet, 38 günden uzun döngüler ise seyrek adet olarak tanımlanır. Kanamanın 8 günden fazla sürmesi anormaldir, ancak 18-25 ile 42-45 yaş aralığında bu süre 9 güne kadar uzayabilir" diyen Atılgan, düzensiz adet kanamalarının ciddiyetle ele alınması gerektiğini ifade etti.

Adet bozukluklarının nedenleri arasında rahim içi polipler, adenomyozis, myomlar, endometriyal hiperplazi, rahim kanseri, yumurtlama problemleri, bazı ilaçların kullanımı ve cerrahi müdahaleler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Atılgan, "Bu gibi durumlarda ultrasonografi, kan testleri, rahim iç zarı biyopsisi ve histeroskopi gibi yöntemlerle tanı koyulur. Gerekirse cerrahi müdahale yapılır ve patolojik inceleme ile tedavi süreci belirlenir" dedi.

Sezaryen sonrası oluşan skar defektlerinin de lekelenme, kötü kokulu akıntı, ilişki sırasında ağrı ve karın-kasık ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyleyen Atılgan, bu şikâyetlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti.

Covid-19 aşısı sonrası adet döngüsünde bir günlük uzamanın bazı kadınlarda gözlemlendiğini ifade eden Atılgan, “Bu durumun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bilimsel araştırmalara ihtiyaç vardır. Aşı ile hormonal sistem arasındaki ilişki detaylı olarak incelenmelidir” şeklinde konuştu.

Ergenlik dönemindeki döngü bozukluklarının genellikle geçici olduğunu ancak 2-3 yıldan uzun süren bozukluklarda polikistik over sendromu, tiroid hastalıkları, Cushing sendromu, böbrek üstü bezi bozuklukları, hiperprolaktinemi ve diyabet gibi rahatsızlıkların araştırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Atılgan, şu uyarılarda bulundu:

“Aşırı adet kanaması olanlar, menopoz sonrası kanama yaşayanlar ve 14 yaşını geçtiği halde henüz adet görmeyen genç kızlar mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır. Her anormal kanama ciddiyetle değerlendirilmelidir.”

İlgili Haberler

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baysal uyardı; "Öksürüğün nedeni her zaman akciğer kaynaklı olmayabilir"
17.09.2026
Çan'da kardiyoloji uzmanı göreve başladı!
17.09.2026
Biga Devlet Hastanesi'nde SDS değerlendirmesi; Sağlıklı Bireyler, Güçlü Yarınlar!
17.09.2026
Erken tanı hayat kurtarıyor; Çan'da bilgilendirme standı kuruldu!
16.09.2026
Çan'da HAP tatbikatı!
16.09.2026
Lapseki Devlet Hastanesi’ne yeni uzman hekim
16.09.2026
Çanakkale’de sağlık çalışanlarına “Gebelik, Kadın ve Anne Sağlığı” eğitimi
16.09.2026
Biga'da yeni hekim göreve başladı!
16.09.2026
Sağlığınız için kontrolü ihmal etmeyin!
16.09.2026
Bayramiç Devlet Hastanesi'nde atık yönetimi eğitimi!
16.09.2026
Yenice’de lenfoma farkındalığı için stant açıldı
15.09.2026
Op. Dr. Ali Ömür Aydın'dan hayati uyarı!
15.09.2026
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde Robotik Rehabilitasyon Ünitesi hizmete girdi
15.09.2026
Çan Devlet Hastanesi’nden Dünya Sepsis Günü’nde farkındalık mesajı
14.09.2026
Yenice’de Halk Sağlığı Haftası’nda anne ve çocuklara yönelik farkındalık çalışmaları
13.09.2026
Ezine’de tütün kullanımına karşı farkındalık çalışması
13.09.2026