Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Eğitim

ÇOMÜ, BALKANLI ÖĞRENCİLER 10. KIŞ KAMPINA KATILDI

✍️ Haber Merkezi 📅 03 Mart 2018 15:00 👁️ 0 görüntüleme

Balkan Müslümanlarıyla Yardımlaşma Dayanışma Gençlik ve Spor Derneği (BESADER) tarafından düzenlenen Balkanlı Öğrenciler 10. Kı...

Açılışa Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden ile Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Aşkın Koyuncu’nun yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri ile Balkan ülkelerinden gelerek Türkiye'nin çeşitli illerinde öğrenim gören misafir öğrenciler katıldılar.

Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, açılışta yaptığı konuşmada ÇOMÜ’nün Balkanlara daha fazla katkı sunan bir bilim kurumu olması için Balkan üniversiteleriyle işbirliğini yoğunlaştırdığını ifade ederek “Osmanlı Devleti Balkanlar’da sadece varlık göstermemiş adeta oranın bir parçası haline gelmiş. Bunu Balkan coğrafyasının hemen hemen her şehrinde hissedebiliyoruz” dedi.

Balkan ülkelerinden gelen öğrenci sayısındaki artışa da dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Yücel Acer “Göreve geldikten sonra Balkanlar’da yaptığımız yoğun tanıtım faaliyetleri ve ikili işbirlikleri neticesinde ÇOMÜ, Balkanlar’da daha tanınan ve bilinen bir üniversite haline geldi. Üniversitemizin Balkanlar’daki varlığının ve bölgeye yapacağı katkının, tarihsel bağlarımızı da güçlendireceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye'de eğitim gören gençlerle bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, Balkanların Türkiye için sıradan bir coğrafya olmadığını, bu bölgedeki ülkelerle gönül birlikteliği bulunduğunu ifade etti.

Osmanlı tarihinde Balkanların önemine değinen Çavuşoğlu, "Tıpkı Osmanlı Devleti'nde olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da Balkanlardan gelen insanımız, kardeşlerimiz çok büyük emek sarf etmiştir. Rahatlıkla ve gurur duyarak söyleyebilirim ki Türkiye de bir Balkan ülkesidir. Türkiye Balkanlardır, Balkanlar Türkiye'dir" diye konuştu.

Türkiye'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Balkan ülkeleriyle ikili ilişkilerini dostça ve kardeşçe, etkili bir şekilde sürdürüldüğünü ve çoklu işbirliğine büyük itina gösterildiğini anlatan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kapsamlı bir bölgesel entegrasyon sağlanarak, Balkan ülkelerinin Balkan coğrafyasının kaderinde etki sahibi olmaları, hedeflerimizin başında gelmektedir. Ülkemiz ile Balkanlar arasındaki ilişkiyi, yalnızca tarihsel bağlar ve coğrafi yakınlık izhar etmez. Bu sebeple, bir yandan tarih arşivlerinin pekiştirdiği birlik duygusunu hissederken, bir yandan da ekonomik ilişkilerin sağladığı karşılıklı bağlılığımızı güçlendirmek mecburiyetindeyiz "

Üniversitelere ortak araştırma fonları sağlanması ve ülkeler arasındaki akademik ve sosyal hareketliliğin ulaşılmaz bir hıza taşınması gerekliliğine işaret eden Çavuşoğlu, "Konuştuğumuz dilleri gençlerimize öğreterek, bizi biz yapan kültürel eserlerimizin karşılıklı tercümelerini yaparak birbirimizin anlam dünyalarını daha iyi kavramalıyız. Eminim ki bunları başardığımız anda 'Balkanlar' ismi krizlerle, toprak anlaşmazlıklarıyla ve etnik sorunlarla anılan bir bölge olmaktan çıkacaktır" dedi.

Türkiye'nin uluslararası öğrenci sayısının katlanarak artması konusunda üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirme çabasında olduğunu belirten Çavuşoğlu, diğer ülkelerle ve bilhassa gençlerle arasındaki pozitif ilişkiyi önemsediğini ve artık dünyada bir rekabet alanı haline gelen uluslararası öğrenci hareketliliği konusunda bir 'eğitim üssü' olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, öğrenciler ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, programın açılışında Bakan Çavuşoğlu’na bir plaket takdim etti. HABER MERKEZİ

İlgili Haberler

2026-KPSS lisans sınavına 1 milyon 708 bin 329 aday katıldı!
16.09.2026
2026 KPSS Lisans iptal mi oldu? ÖSYM açıkladı: 392 aday için yeniden sınav
16.09.2026
Çanakkale dahil Okul kantinlerinde yeni dönem: Bu yiyecek ve içecekler artık satılmayacak
16.09.2026
Biga’da Örtülüce Köyü velileri Kaymakam Kayabaşı ile görüştü
16.09.2026
ÇOMÜ’de Yapı Yüzeyi Tasarım Teknikerliği Programı’nda ilk ders heyecanı
16.09.2026
Deniz; "Yarınlarımızı inşa edecek evlatlarımızın yanındayız"
16.09.2026
ÇOMÜ Tıp Fakültesi’nde önlük heyecanı
16.09.2026
ÇTB'den eğitime destek!
15.09.2026
ÇYDD’den öğrencilere burs desteği: Başvurular 14-20 Eylül’de
15.09.2026
Bayramiç Kazdağları Yörükleri Derneği’nden yeni eğitim yılı mesajı
15.09.2026
ÇTB'den öğrencilere kırtasiye desteği!
14.09.2026
İlköğretim Haftası coşkuyla kutlandı
14.09.2026
Çanakkale’de 2026-2027 Eğitim Yılı Coşkuyla Başladı
14.09.2026
Kampüs-Köy ile ÇOMÜ “Yangından yapay zekâya köylerin hayatına dokunacak”
14.09.2026
Şadan Doğan; "Eğitim yatırımlarımızın takipçisi olmaya devam edeceğiz"
14.09.2026
Eğitim-Bir-Sen'den yeni eğitim-öğretim yılı açıklaması
13.09.2026