Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Ekonomi

ÇASİAD HAFTALIK DEĞERENDİRME NOTU

✍️ Haber Merkezi 📅 26 Ocak 2017 09:36 👁️ 0 görüntüleme

Çanakkale Sanayicileri ve İş Adamları Derneği kamuoyuyla Haftalık Ekonomi Değerlendirme Notu paylaştı. Yapılan açıklamada; “Kul...

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Geçen hafta açıklanan ekonomik güven endeksleri farklılık gösterdi:

TÜİK tarafından yayınlanan Tüketici Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya göre %5,6 oranında artarak 66,9 değerine yükseldi. Ocak ayında “hanenin maddi durum beklentisi”, “tasarruf etme ihtimali” beklentileri alt endekslerinin artması bu durumda etkili oldu. O Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi ise Ocak ayında bir önceki aya göre %2,74 gerileyerek 66,41 değerini aldı. Döviz kurlarında yaşanan sert yukarı yönlü hareket ve dalgalanmaların düşüşte etkili olduğu belirtildi.

TCMB tarafından yayınlanan Beklenti Anketi’ne göre, katılımcıların Ocak ayında yılsonu enflasyon beklentisi %8,48; 2018 yılı için enflasyon beklentileri ise %8,12 oldu. Cari açığın 35,4 milyar dolar olacağını öngören katılımcıların 2017 yılı için büyüme beklentileri ise %2,9 seviyesinde.

Gözler bu hafta Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Bloomberg HT anketine göre ekonomistler, Merkez Bankası’nın yarın düzenlenecek olan toplantıda politika faizinde 50, faiz üst bandında ise 150 baz puan artış yapabileceğini öngörüyor.

Merkez Bankası, geçen hafta Türk Lirasının Dolar ve Euro karşısında değer kaybetme durumuna karşı bir başka hamle daha gerçekleştirdi. Banka’dan yapılan açıklamaya göre, Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla “Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları” piyasasının açılmasına karar verildiği belirtildi.

DÜNYA EKONOMİSİ

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanlığı görevini Barack Obama’dan devralan Donald Trump’ın yönetimi, ABD’nin yıllık büyüme hedeflerinin %4 olduğunu açıkladı. Trump’ın ekonomi politikaları daha düşük vergi oranlarını ve 25 milyon kişiye istihdam yaratmayı içeriyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçen hafta düzenlenen toplantıda faizleri değiştirmeyerek “0” düzeyinde tuttuklarını açıkladı. ECB Başkanı MarioDraghi bölge ekonomisinin halen kırılgan olduğunu belirtti.

AMB’nin yayınladığı anketlere göre, petrol fiyatında artış yaşanması beklentisiyle Euro Bölgesi için enflasyon ve büyüme oranlarının yukarı yönlü revize edildiği belirtildi. 2017 yılı enflasyon beklentisi %1,2’den %1,4’e ve büyüme beklentisi %1,4’ten %1,5’e yükseltildi.

Çin ekonomisinin 2016 yılı büyüme oranı %6,7 olarak açıklandı. Ülke 2015’te %6,9 oranında büyümüştü.

Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Rusya Kalkınma Bakanı Maksim Oreshkin, beklenmeyen yeni bir dış şok yaşanmazsa, Rus ekonomisinin 2017’de %1,5 ila 2 arasında büyümesini öngördüklerini açıkladı.

İlgili Haberler

Çanakkale’de araç sayısı dudak uçuklattı! İşte trafikteki toplam araç sayısı
16.09.2026
Gökçeada’da 3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı
16.09.2026
Çanakkale esnaf oda başkanları:"Ahilik mirası sürüyor, esnafın yükü büyüyor"
16.09.2026
Ticaret Borsası’ndan Ezine’de üye ziyaretleri
15.09.2026
Biga Belediyesi 20. Biga Fuarı’nda yerini alacak
15.09.2026
Çanakkale’de genç mühendisten 30 milyon liralık yatırım: Yüzde 70 hibe desteği aldı
15.09.2026
Turgay Kılıç; "Çanakkale'nin deniz ticaretindeki gücünü büyüteceğiz"
15.09.2026
Şadan Doğan’dan Ahilik Haftası mesajı: “Pusulamız daima Ahilik ahlakı olacak”
15.09.2026
Köyüne dönmek isteyenlere büyük destek; Başvurular başladı!
15.09.2026
Çanakkale’de 34 kırsal kalkınma projesine onay
15.09.2026
Ahilik ruhu Çanakkale’de yeniden kuşandı
14.09.2026
Çanakkale’de Üreticiye kredi yanında hibe desteği
14.09.2026
Çanakkale Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi 1. sınıf öğrencilerine kırtasiye desteği
14.09.2026
Çanakkale’de yetiştiricilere toplam 61 Milyon TL’lik destek!
13.09.2026
Çanakkale’de yakalanan devasa kılıç balığı 2 gün boyunca sergilenecek
13.09.2026
Zeytin Tutkunları Bozcaada’da Buluştu
13.09.2026