Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Yaşam

Çanakkale'de Maden Şirketinin Kazı Sponsorluğuna Tepki Büyüyor

✍️ Eren Derdes 📅 14 Temmuz 2026 14:18 👁️ 204 görüntüleme

Çanakkale'nin Çan ilçesindeki 86 bin yıllık İnkaya Mağarası kazılarına Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş.'nin sponsorluğunun üçüncü kez yenilenmesi, Çanakkale Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu'nun protestosuna sahne oldu. Platform, sponsorluk anlaşmasının imzalandığı Büyük Truva Hotel önünde yaptığı açıklamada, desteğin şirketin çevre ve madencilik faaliyetlerini meşrulaştırmaya yönelik bir "yeşil aklama" girişimi olduğunu savundu.

Çan ilçesine bağlı Bahadırlı Köyü yakınlarında bulunan ve Paleolitik Çağ'a ait önemli bulguların ortaya çıkarıldığı yaklaşık 86 bin yıllık İnkaya Mağarası'nda yürütülen arkeolojik kazılar için Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. ile sponsorluk anlaşması üçüncü kez yenilendi.

İmza töreni sırasında Büyük Truva Hotel önünde toplanan Çanakkale Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu üyeleri, sponsorluk anlaşmasına tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

"Yeşil Aklama Yapılıyor" İddiası

Platform adına yapılan açıklamada, Truva Bakır'ın Halilağa Bakır Madeni Projesi kapsamında yürüttüğü faaliyetlere dikkat çekilerek, şirketin bölgedeki çevresel ve kültürel miras üzerindeki etkileri nedeniyle eleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Truva Bakır, Halilağa Bakır Madeni sahasındaki kaya mezarlarını, Antik Troas Bölgesi'nde yer alan sit alanlarını ve maden sahasındaki arkeolojik buluntuları görmezden gelirken, İnkaya Mağarası kazılarına sponsor olarak bir 'yeşil aklama' projesi yürütüyor" ifadelerine yer verildi.

Platform temsilcileri, Halilağa Bakır Madeni Projesi'nin Çanakkale'nin su havzasını tehdit ettiğini, yaklaşık 1 milyon ağacın kesileceğini ve üç köyün olumsuz etkileneceğini öne sürerek, söz konusu sponsorluk desteğinin kamuoyundaki tepkileri azaltmaya yönelik bir girişim olduğunu savundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Sorular

Basın açıklamasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne de çağrıda bulunuldu.

Platform, devletin arkeolojik kazıları kendi kaynaklarıyla finanse edebilecek imkâna sahip olduğunu belirterek, "Koca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cengiz Holding'in sponsorluk desteğine mi muhtaç kaldı?" sorusunu yöneltti.

Açıklamada ayrıca, kamu kaynaklarıyla oluşturulacak fonlarla bu tür bilimsel çalışmaların sürdürülebileceği savunuldu.

Bilirkişi Raporuna Atıf Yapıldı

Platform açıklamasında, Halilağa Bakır Madeni Projesi hakkında açılan davalarda hazırlanan bilirkişi raporuna da değinildi.

Raporda, projenin arkeolojik açıdan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile uluslararası sözleşmeler ve arkeoloji biliminin temel ilkeleri bakımından uygun olmadığı yönünde değerlendirme bulunduğu hatırlatılarak, buna rağmen yargı sürecinde bu görüşlerin dikkate alınmadığı öne sürüldü.

"Doğal ve Kültürel Miras Korunmalı"

Platform temsilcileri, Halilağa Bakır Madeni sahasında doğal ve kültürel mirasın yeterince korunmadığını iddia ederek, maden sahasında bulunduğu belirtilen arkeolojik alanlar ve kültürel varlıkların geleceğine ilişkin endişelerini dile getirdi.

Açıklamada, çevre mücadelesi ile emek mücadelesinin iç içe geçtiği belirtilirken, doğal kaynakların sermayeye devredilmesine karşı mücadele edileceği vurgulandı.

Platform, şirketin sponsorluk faaliyetlerinin çevresel etkiler konusundaki eleştirileri ortadan kaldırmayacağını savunarak, Çanakkale'nin doğal ve kültürel mirasının korunması çağrısında bulundu.

İlgili Haberler

Çanakkale’de gaziler için anlamlı yürüyüş
18.09.2026
Gökçeada'da Sinema Günleri başladı: Ada halkının sinema keyfi!
18.09.2026
Bozcaada’da hizmet gücü artıyor: Yangın tankerleri, traktör ve vidanjör!
18.09.2026
Biga’nın eski belediye başkanları kabirleri başında anıldı
18.09.2026
ÇTB’den üyelere yerinde ziyaret: Talepler sahada dinlendi!
18.09.2026
Başkan Deniz; "Gelişim için ortak akıl ve iş birliği şart"
18.09.2026
Kaymakam Kaptanoğlu Pınarbaşı Köyü’nde şehit yakını ve gazileri unutmadı
18.09.2026
Taştepe Köyü’nde Halk Toplantısı
18.09.2026
Çanakkale köylerinde ulaşım kalitesi artıyor!
17.09.2026
Biga fuara kilitlendi; Geri sayım başladı!
17.09.2026
MHP Merkez İlçe sahada: Parlak ve yönetiminden önemli temaslar
17.09.2026
Bozcaada'da pazar denetimi!
17.09.2026
Çanakkale’de Ahilik Haftası buluşması
17.09.2026
Gökçeada'nın Kurtuluş Günü ve 19 Eylül Gaziler Günü hazırlıkları başladı
17.09.2026
Çanakkale’de amatör balıkçılara yeni kurallar: Boğaz ve köprü çevresine dikkat
17.09.2026
Yahya Çavuş Kur’an Kursu’nda “Hz. Peygamber ve Güzel Ahlak” programı
17.09.2026