Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Ekonomi

AHBİB'ten ülke ekonomisine büyük katkı! Yılın ilk yarısındaki ihracatları belli oldu!

✍️ Haber Merkezi 📅 17 Temmuz 2023 13:35 👁️ 10 görüntüleme

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, yılın ilk 6 ayının ihracat miktarını açıkladı. Bu ihracat miktarının hedeflerinin üçte biri olduğunu söyleyen Memiş, yıl sonuna kadar büyük hedeflerinin olduğunu aktardı. İşte detaylar...

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, 2023 yılı Ocak-Haziran ayları arasında 913,5 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını, hasat sezonunda yaşanan ürün bolluğunu dünya pazarlarına yansıtarak yıl sonunda yüzde 28 artışla 2,7 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Memiş, sektör olarak en büyük beklentilerinin ihracatta kısıtlama ve kota uygulamalarına son verilmesi ile nadasa bırakılan alanlarda bakliyat ekimini teşvik edecek politikaların genişletilmesi olduğunu belirtti.

Geçen seneye göre yeni sezonda nohut ve kırmızı mercimekte yüzde 30 oranında rekolte artışı yaşandığını kaydeden Başkan Memiş, “Tahmini rekoltenin nohutta 580 bin ton, kırmızı mercimekte 400 bin ton seviyelerine ulaşması bekleniyor. Bakliyat ürünlerinde mevcut stokları da değerlendirdiğimizde ülkemizin ihtiyacının üzerinde bir ürün hacmi oluşacak. Ancak nohut ihracatında kota uygulaması devam ediyor. Kırmızı mercimekte ise Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde ihracat yapabiliyoruz. Dolayısıyla yurt içindeki ihtiyacın üzerindeki bakliyat ürünlerimizin ihracatının önündeki kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Bulguru dünyanın dört bir yanına ulaştırma hedefi

Türk mutfağında ayrı bir yeri olan bulgurun dünyanın dört bir yanında tüketimini yaygınlaştırmak ve ihracatını artırmak amacıyla başlattıkları tanıtım hamlesinde yol haritasını netleştirdiklerini açıklayan Başkan Veysel Memiş, bu üründe hedef pazarların İran, Rusya ve Endonezya olacağını duyurdu. Başkan Memiş, "Uzun vadeli eylem planımızda tanıtım videoları, sosyal medya tanıtımları, tadım etkinlikleri, alım heyetleri faaliyetlerimiz olacak. Bulgurumuzun lezzetine güveniyoruz. Güçlü bir tanıtım kampanyası ile Türk bulgurunun dünyanın dört bir yanından talep göreceğine inanıyorum" diye konuştu.

Pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik faaliyetlerde de tempo yükselttiklerinin altını çizen Başkan Memiş, sonbahar aylarında İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD pazarlarında düzenlenecek fuar ve faaliyetlere katılarak bu ülkelerde daha etkin olmaya çalışacaklarını dile getirdi.

Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 17 oranında destek

AHBİB olarak 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 5,5 milyar dolarlık Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 17 oranında destek verdiklerini dile getiren Başkan Memiş, şunları söyledi:

“Yılın ilk yarısında 1 milyon 2 bin 61 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren Birliğimiz, en yüksek değerlere bakliyat, pastacılık ürünleri ve bitkisel yağlarda ulaştı. Bakliyatta yüzde 9 artışla 292,7 milyon dolarlık, pastacılık ürünlerinde yüzde 6 artışla 197 milyon dolarlık, bitkisel yağlarda 101,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde bölge ihracatımızın yüzde 19’unu oluşturan kırmızı mercimek ihracatından ülkemize 177,3 milyon dolar döviz kazandırdık. Yılın 6 ayında 171 ülkeye ihracat yapan Birliğimiz, en yüksek değerlere Irak, Suriye ve Almanya pazarlarında ulaştı. Bölge ihracatımızın yüzde 27’sini oluşturan Irak’a 248,4 milyon dolarlık, Suriye’ye 61,2 milyon dolarlık, Almanya’ya 32,7 milyon dolarlık ihracat yaptık. Söz konusu dönemde ihracat hacminde 50’e yakın ülkede anlamlı artışlar yakaladık. İhracat hacminde en güçlü artışları Suudi Arabistan, Somali, İran, Cibuti, Benin, Kenya, Avusturya, Senegal, Togo ve Tanzanya pazarlarında elde ettik.”

İlgili Haberler

Çanakkale’de araç sayısı dudak uçuklattı! İşte trafikteki toplam araç sayısı
16.09.2026
Gökçeada’da 3 ayda 5 ton bitkisel atık yağ geri dönüşüme kazandırıldı
16.09.2026
Çanakkale esnaf oda başkanları:"Ahilik mirası sürüyor, esnafın yükü büyüyor"
16.09.2026
Ticaret Borsası’ndan Ezine’de üye ziyaretleri
15.09.2026
Biga Belediyesi 20. Biga Fuarı’nda yerini alacak
15.09.2026
Çanakkale’de genç mühendisten 30 milyon liralık yatırım: Yüzde 70 hibe desteği aldı
15.09.2026
Turgay Kılıç; "Çanakkale'nin deniz ticaretindeki gücünü büyüteceğiz"
15.09.2026
Şadan Doğan’dan Ahilik Haftası mesajı: “Pusulamız daima Ahilik ahlakı olacak”
15.09.2026
Köyüne dönmek isteyenlere büyük destek; Başvurular başladı!
15.09.2026
Çanakkale’de 34 kırsal kalkınma projesine onay
15.09.2026
Ahilik ruhu Çanakkale’de yeniden kuşandı
14.09.2026
Çanakkale’de Üreticiye kredi yanında hibe desteği
14.09.2026
Çanakkale Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi 1. sınıf öğrencilerine kırtasiye desteği
14.09.2026
Çanakkale’de yetiştiricilere toplam 61 Milyon TL’lik destek!
13.09.2026
Çanakkale’de yakalanan devasa kılıç balığı 2 gün boyunca sergilenecek
13.09.2026
Zeytin Tutkunları Bozcaada’da Buluştu
13.09.2026