Kaleninsesi ← Ana Sayfa
Teknoloji

ABD’den kritik karar: Samsung ve SK Hynix’in Çin’e çip ekipmanı sevkiyatına 2026 için onay

✍️ Haber Merkezi 📅 30 Aralık 2025 12:56 👁️ 21 görüntüleme

ABD yönetimi, küresel yarı iletken sektörünü yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Washington, Samsung Electronics ve SK Hynix’in Çin’deki üretim tesislerine 2026 yılı boyunca çip üretim ekipmanı göndermesine izin verdi. Karar, ABD’nin teknoloji ihracat kontrolleri kapsamında verilen yıllık lisans onayları ile hayata geçirildi.

Daha önce Samsung, SK Hynix ve benzeri büyük üreticiler, Çin’deki fabrikalarına ABD menşeli ekipman sevkiyatı için “onaylı son kullanıcı” statüsü kapsamında geniş muafiyetlerden yararlanıyordu. Ancak bu uygulamanın 2025 yılı sonunda sona ermesiyle birlikte, Çin’e yapılacak sevkiyatlar için her yıl ayrı lisans alınması zorunlu hale geldi. ABD’nin verdiği yeni onayla birlikte, Samsung ve SK Hynix 2026 yılı boyunca Çin’deki tesislerinde üretimi sürdürebilmek için gerekli ekipmanları tedarik edebilecek.

Çin, bellek çipleri için stratejik konumda

Dünyanın en büyük bellek çip üreticisi olan Samsung ile sektörde ikinci sırada yer alan SK Hynix, DRAM ve NAND bellek üretiminin önemli bir bölümünü Çin’deki fabrikalarında gerçekleştiriyor. Bu tesislerde üretimin aksamaması, küresel elektronik ve teknoloji tedarik zinciri açısından kritik önem taşıyor.

ABD’nin teknoloji politikası sürüyor

Washington yönetimi, Çin’in ileri yarı iletken teknolojilerine erişimini sınırlamayı hedefleyen politikalarını sürdürürken, söz konusu izinlerin tamamen kontrollü ve yıllık bazda verilmesi dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu kararın kısa vadede sektöre nefes aldıracağını ancak ABD-Çin teknoloji geriliminin uzun vadede devam edeceğini belirtiyor.

Küresel piyasalara etkisi

Karar, küresel yarı iletken tedarik zincirinde geçici bir istikrar unsuru olarak değerlendirilirken, Samsung ve SK Hynix’in üretim planlaması açısından önemli bir belirsizliği de ortadan kaldırmış oldu. Piyasalar, ABD’nin gelecek yıllarda lisans politikasını nasıl şekillendireceğini yakından izliyor.

İlgili Haberler

Türkiye’nin ilk Ay görevi için kritik aşama: Ay uzay aracı TUSAŞ’a gönderildi
15.09.2026
Apple’ın ilk katlanabilir iPhone’u tanıtıldı: iPhone Duo sahneye çıktı
10.09.2026
iOS 27 için geri sayım başladı: Yeni Siri ve Liquid Glass dönemi
10.09.2026
Yeni iPhone modelleri tanıtıldı: fiyatlar dudak uçuklattı!
10.09.2026
WhatsApp Eylül 2026 Güncellemesi: Whatsapp yeni güncellemelerde neler var?
02.09.2026
Bakan Bayraktar: "Önümüzdeki birkaç ay içerisinde Akkuyu'dan ilk elektriği üreteceğiz"
30.08.2026
Çanakkale Savaşlarını Anlatan Gallipoli Oyunu Dünya Sahnesinde
21.08.2026
Yerli akıllı telefon geliyor! 2027’de tanıtılması hedefleniyor
18.08.2026
Elektrikli Uçak Gökyüzünde: 27 Dakikalık İlk Uçuş
16.08.2026
Akkoca: "Engelli Dostu Ulaşım ve Yeni Güzergâhlarla Trafikte Dönüşüm Başlıyor"
31.07.2026
Bakan Uraloğlu: "Katar ile kurduğumuz stratejik ortaklık sayesinde Türksat filomuza yeni nesil bir uydu kazandırıyoruz"
26.07.2026
Kale Jet Motorları, yerli teknolojiyle dünya vitrinine çıktı
25.07.2026
Çanakkale Belediyesi'nden 300 Milyon Liralık Altyapı Hamlesi
21.07.2026
Güçyetmez: “5 Dakikada Şarj İçin Önce Şebekeyi Güçlendirmeliyiz”
24.06.2026
Jandarmadan TEI'ye özel uçuş!
09.06.2026
Geleceğin bilim adamlarından muhteşem icatlar!
02.06.2026