Eğitim

2026 KPSS Lisans iptal mi oldu? ÖSYM açıkladı: 392 aday için yeniden sınav

KPSS Lisans sınavının ardından gündeme gelen iptal iddialarına ÖSYM’den açıklama geldi.

Şanlıurfa’daki Osmanbey Kampüsü’nde yaşanan ulaşım sorunu nedeniyle sınav başlangıcı 30 dakika ertelenirken, yapılan incelemede 22 salonda 392 adaya mevzuata aykırı uygulamalar yapıldığı belirlendi. ÖSYM, bu adaylara eş değer sınav yapılmasına karar verdi.

KPSS tamamen iptal edilmeyecek

ÖSYM Başkanlığı, 6 Eylül 2026 tarihinde gerçekleştirilen 2026-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuyla ilgili incelemenin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

1 milyon 708 bin 329 adayın katılımına yönelik olarak 145 sınav merkezinde, 4 bin 724 sınav binası ve 86 bin 646 sınav salonunda uygulanan sınavın ardından özellikle Şanlıurfa’daki Osmanbey Kampüsü’nde yaşananlar nedeniyle çeşitli iddialar gündeme gelmişti.

ÖSYM’nin açıklamasına göre sınavın tamamının iptal edilmesi yönünde bir karar alınmadı. İnceleme sonucunda mevzuata aykırı uygulamaların tespit edildiği adaylar için eş değer sınav yapılmasına karar verildi.

Şanlıurfa’da sınav saati 10.45’e çekildi

Sınav sabahı Şanlıurfa şehir merkezi ile Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü arasındaki bağlantı yolunun tek şeride düşürülmesi ve bölgede meydana gelen trafik kazası nedeniyle sınav binalarına ulaşımda sorun yaşandı.

Şanlıurfa ÖSYM İl Koordinatörlüğü tarafından bazı adayların sınava zamanında ulaşamayabileceğinin tespit edilmesi üzerine konu ÖSYM Sınav Günü Masası’na iletildi.

ÖSYM, sınav gizliliği ve güvenliği korunmak şartıyla Osmanbey Kampüsü’ndeki sınav binalarına aday girişlerinin 30 dakika uzatılmasına karar verdi. Böylece söz konusu binalarda sınavın başlangıç saati 10.45 olarak uygulandı.

Kamera kayıtları ve tutanaklar tek tek incelendi

Yaşananların ardından ÖSYM tarafından kapsamlı bir inceleme başlatıldı. İlgili sınav merkezindeki yönetici ve görevlilerle görüşülürken, sınav binaları ve salonlarına ait kamera kayıtları ile bina ve salon tutanakları da incelendi.

ÖSYM açıklamasında, sınav binası giriş kameraları ve sınav salonu kamera kayıtlarının her bir aday açısından ayrıntılı şekilde değerlendirildiği belirtildi.

22 salonda 392 aday için mevzuata aykırılık tespit edildi

İncelemeler sonucunda Osmanbey Kampüsü’nde bulunan 150 sınav salonunun 22’sinde sınava giren toplam 392 adaya yönelik olarak ÖSYM mevzuat hükümlerine aykırı sınav uygulamalarının gerçekleştirildiği tespit edildi.

ÖSYM, her adayın sınavının kurum açısından büyük bir sorumluluk olduğunu belirterek, adalet ve fırsat eşitliğinin korunması amacıyla söz konusu adaylar için yeni bir uygulama kararı aldı.

392 aday için eş değer sınav yapılacak

ÖSYM Yönetim Kurulunun 15 Eylül 2026 tarihli ve 2026/38.10 sayılı kararı doğrultusunda, inceleme kapsamında belirlenen 392 adaya eş değer sınav yapılmasına karar verildi.

Böylece 6 Eylül’de gerçekleştirilen 2026-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumunun tamamının iptal edilmesi yerine, mevzuata aykırı uygulamalardan etkilendiği tespit edilen adaylara yönelik ayrı bir sınav yapılacak.

KPSS sonuçları ne olacak?

ÖSYM’nin açıklamasında, 2026-KPSS Lisans oturumunun tamamının iptal edildiğine ilişkin bir karar bulunmuyor. Karar, Osmanbey Kampüsü’nde inceleme sonucunda belirlenen 392 adaya eş değer sınav uygulanmasını kapsıyor.

ÖSYM, alınan kararın sınav güvenliği, adalet ve fırsat eşitliğinin korunması amacıyla verildiğini duyurdu.