Kıvılcım Özel Eğitim Gençlik ve Spor Kulübü Kulüp Başkanı Serap Şengezer açıklamalarda bulundu.
Şengezer yaptığı açıklamalarda 2011 yılından bu yana hizmet verdiklerini ifade etti.
Şengezer, Kulübün kuruluşu ve amacı ile ilgili şunları söyledi; “Özel çocuklarla çalışıyorum üniversite döneminden beri. Burayı kurmaktaki amacım da Federasyon anlamında çok daha geniş kitleye ulaşabilmek istedim. Birçok çocuğa spor yaptırarak sosyal hayatın içine sokmak en büyük amacım. Özel çocuklarla çalışılması zor ama bu çocukları bir şekilde sosyal hayata karıştırmak gerekiyor. Akademik anlamda belirli becerilere sahip olmayabiliyorlar ama sportif anlamda birçok şeyi çocuklara katabiliyorsunuz. Sayıları, renkleri bile sporla öğretebiliyorsunuz. Bu anlamda da çocuklara hem özgüven katıyor, hem sosyal ortamda girişkenliklerini sağlıyor, hem de Türkiye şartlarında her ne kadar şimdi daha iyi olsa da özel çocuk kavramı ya da engelli çocuk kavramı bilinmesi gerekiyor. Bu anlamda biraz daha yer sahibi ya da hak sahibi oluyorlar.”
6 yaşından sonraki çocuklarla çalışıyoruz
Her yaş grubundan öğrencim var. Sportif anlamda daha çok çalıştığımız için 6-7 yaştan sonraki çocuklarla çalışıyorum. Ama şuan kırk yaşında bir öğrencim de var. Bu çocuklarım genelde zihinsel engel, Otizm ve Down Sendromuna sahip oluyorlar. Spor dallarından da masa tenisi, yüzme, atletizm, bocce gibi spor dallarında faaliyet gösteriyoruz.
Çocuklar ve Aileleri Sosyalleştiriyoruz
Milli Eğitim ve Gençlik Spor ile Çanakkale'de ilk defa olan bir projeydi. Tüm il ve ilçelerdeki özel çocuklarla, Çanakkale' de atletizm şenliği yaptık. Bu proje çok sevildi. Tabiki bu proje kurumlar ile olan bir projeydi, devamını da anca kurumlarla getirebiliriz ama pandemi sebebi ile şu an için ara vermek durumunda kaldık. Onun dışında benim de yönetiminde bulunduğum Özel Sporcular Spor Federasyonu olarak, çocuklarımızı yarışmalara götürerek, hem aileleri ile birlikte sosyal anlamda gelişmelerini sağlıyoruz hem de kendilerine özgüven katmaya çalışıyoruz. Tabiki sportif başarı önemli ama en temel istediğimiz şey onlara özgüven ve sosyal ortamdaki yerlerini daha açık hale getirmek. Bu zamana kadar katıldığımız yarışmalarda Türkiye çapında yüzme, atletizm gibi spor dallarında da başarılar yakaladık. İleriye dönük olarak ta düşündüğümüz projelerimiz var tabiki. Pandemi şu anda şartlarımızı zorladığı için bu dönemde hiçbir şey yapmamaya çalışıyoruz. Ama bu çocukları sosyal ortama daha fazla nasıl katabiliriz diye düşünüp hareket etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kazandığımız disiplin kaybediliyor
Pandemi süreci tabiki çok kötü geçti. Bizim özel çocuklarımızla çalışabilmemiz için süreklilik gerekiyor. Diğer insanlara oranla bir kat daha ilgiye ihtiyaçları var ve antremanları bıraktığımız zaman ya da çalışmaları bıraktığımız zaman başladığımız zaman biraz daha zorlu bir süreç yaşıyoruz. Belli özelliklerden dolayı unutabiliyorlar. Kazandığınız disiplini geri almada zorluk çekebiliyoruz.” dedi.
Kulüpleşme sağlamamız gerekiyor
Ama daha çok kulüpleşmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Okullarda da kulüpleşme sağlamamız gerekiyor. Bu hem Federasyonla birlikte elit sporcu oluşturmak için hem de çocukların çok daha farklı sosyal kazanımları, bununla birlikte de özgüvenleri ya da ailelerin en azından çocuklarına karşı bir şeyi başarabildikleri hissini verebilmek için gerekiyor diye düşünüyorum. Bunun için de topluca bir çalışma sistemi yapmamız şart diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.