‘Enver Paşa Hürriyet, Adalet, Müsavat’ kitabı kitapçılarda yerini aldı. Kitabın editörlüğünü yapan Akarcalı, “Enver Paşa ile ilgili Türk Tarih literatüründe umarım eserimiz iyi bir yer edinir. Okurunun bol olmasını ümit ediyorum” dedi.
'Enver Paşa Hürriyet, Adalet, Müsavat' kitabı basım hayatına kazandırıldı. İlk baskısı Şubat 2021 olan 'Enver Paşa' kitabı 14 makaleden oluşuyor. Enver Paşa ve döneme dair farklı bir perspektiften ve 384 sayfadan oluşan kitabın editörlüğünü Atilla Can Akarcalı yaptı. Akarcalı; "14 Makaleden oluşuyor. Editörlüğünü yürüttüm. İçerisinde de Yasin Çatal ile birlikte yazdığım ortak makalem yer alıyor. Çanakkale Muharebelerinde Enver Paşa'nın siyasi ve askeri faaliyetleri adı altında kaleme aldık. Kitabımızda çok özel makaleler yer alıyor" dedi.
"BİRİNCİ EL KAYNAKLARDAN KULLANDIK"
"Alanında uzman akademisyen hocalarımız, öğretmenlerimiz, araştırmacılarımız ve yazarlarımız bize destek verdiler. Bu eser vücuda geldi. Enver Paşa'nın doğumundan 4 Ağustos 1922'de şehadetine kadar tüm hayatı boyunca vermiş olduğu mücadeleyi birinci el kaynaklar kullanarak hazırlamaya çalıştık" diyen Akarcalı, "Bu bağlamda değerlendirdiğimizde Enver Paşa ile ilgili Türk Tarih literatüründe umarım eserimiz iyi bir yer edinir. Okurunun bol olmasını ümit ediyorum. Enver Paşa Türk tarihinin en büyük kahramanlarından bir tanesi. Özellikle yaşadığı dönem ve yaşadığı dönemden sonra ki devam eden etkisi de Enver Paşa’yı ayrıca özel kılıyor” şeklinde konuştu.
“ELEŞTİRİLERE AÇIĞIZ”
Akarcalı sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Olumlu tepkiler aldık. Tabi ki olumsuz tepkiler de gelebilir. Tüm eleştirilere açığız. Hatalarımız olabilir. Maddi hatalar, teknik hatalar olabilir. Bunlar tolere edilir, telafi edilir. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ben yaklaşık 4 yıldan beri sürekli çalışıyorum. Bu alanda Türkiye'de Enver Paşa üzerine çalışan sayılı hocalar var. Onlarla irtibat halindeyim. Enver Paşa ile ilgili daha iyi eserler ortaya koymak için çalışacağız. Sağlığımız, gücümüz yettikçe Enver Paşa Türk milletinin çok önemli bir evladıdır. Yeri doldurulamayacak kadar büyük bir kahramandır. Bu alanda çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Kitabın Tanıtım Bülteni’nden
‘Enver Paşa Hürriyet, Adalet, Müsavat’ adlı kitabın arka kapak sayfasında şu ifadeler yer alıyor; “20. yüzyılın başları Dünya tarihinin en buhranlı zamanlarında ortaya çıkan iki büyük sosyal hareketten biri olan İttihat Terakki ve onun lider kadrosu, yakın dönem siyasi tarihimizde üzerinde en çok tartışılan konulardan birini teşkil eder. Klasik imparatorlukların tasfiyesiyle, modern dünya sisteme eklemlenme aşamasında (1. paylaşım savaşı) Osmanlı Devleti’nin başına geçen İttihat Terakki yönetimi, bir yandan Osmanlı mülkünü yekpare muhafaza etmeye, bir yandan kapitalist-emperyalizme karşı paradigma geliştirmeye, bir yandan da sömürge halkların bağımsızlık savaşları için öncü rol üstlenmeye çalışır. İlginç olan İttihat Terakki’nin troyka ekibine sanki birer görev düşmüş gibidir: Enver Paşa, sorunun uluslararası jeopolitik ve stratejik boyutunu; Cemal Paşa, mülkün muhafazasını; Talat Paşa, dünya sistemine karşı bir “barış adası” kurma görevi üstlenir. Pek tabii, İTC bütün bunların topyekun içeriğinin oluşturan plânlama mekanizmasıdır. Üzerinde neredeyse yüz yıllık ağır bir toprak tabakası altında kalan İTC ve onun üç prometesi üzerine başlatmış olduğumuz bu çalışmada, Enver Paşa’nın emperyalizme karşı Şimali Afrika’dan, Uzak Asya’ya uzanan ilk Doğu direniş cephesi oluşturma çabaları yeralmaktadır. Onun bu cephenin kurulmasında hiç kuşkusuz İmparatorluk geleneği (pax-Ottoman) üzerinden, 1920 Baku Doğu Halkları Kongresinde sunmuş olduğu manifesto ve ardısıra kurmuş olduğu “İslâm İhtilâl Cemiyetleri İttihadı” yeterli olsa gerektir. Enver Paşa ile başlatmış olduğumuz bu dizi de, yeni belgeler ışığında, Enver Paşa’nın İstanbul’da başlayıp, olağanüstü mücadele ve faaliyetlerle Türkistan’da hazin bir şekilde son bulan hayatının çeşitli safhaları bu döneme ve tarihin aktörlerine yeni bir perspektiften bakma imkânı sunacaktır.”
Damla Yeltekin