Tarihi bina Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi’ne dönüştürülüyor. Ağustos’ta açılması bekleniyor.
Çanakkale Kordon Boyundaki Sahil Sıhhıye Binası restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete açılacak. Tarihi yapı çalışmaların ardından Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi olarak hizmet verecek. Restorasyon projesi kapsamında araştırma merkezi ve müze olarak kullanılacak binanın, su yalıtımı ve nem gibi alt yapı sorunları giderilecek, ısıtma ve soğutma sistemleri tamamlandı.
Çanakkale Muharebeleri ile ilgili bir ihtisas kütüphanesi ve arşivi oluşturulması hedefiyle başlanan çalışma için Alan Başkanlığı, değerlerin araştırılarak ortaya çıkarılması, görünür ve hissedilir hale getirilmesi için Çanakkale ekseninde bir araştırma merkezinin kurulması için harekete geçti.
Alan Başkanlığı, ulusal ve uluslararası kaynaklardan oluşan bir dijital veri tabanı oluşturmak için ilgili arşivlerden ve özel koleksiyonerlerden, bu veri tabanını geliştirecek her türlü belge ve dokümana ulaşmayı hedefliyor.
SERGİ SALONLARINDAN ÇOCUK ATÖLYELERİNE
Alt yapı, bakım, onarım, drenaj çalışmalarından sonra teşhir ve tanzim işleri yapılarak, Çanakkale Muharebeleri üzerine ihtisas kütüphanesi oluşturulacak. Çanakkale Muharebeleri ile ilgili arşiv belgeleri kataloglarının ve örneklerinin temini hususunda çalışmalar yapmak ve Dünyadaki arşivcilikle ilgili bilimsel gelişmeleri takip ederek gerekli görülen yenilik ve teknolojiyi almak ve bu konudaki yayınları tercüme ederek yayına hazırlamak amacıyla kütüphanenin açılması hedefleniyor. Yanı sıra Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi, sanatsal faaliyetlerde kullanılmak üzere eğitim atölyeleri oluşturmak için dizayn edildi. Araştırma Merkezi ve Müzenin Tarihi Alan üzerine yapılacak çeşitli proje ve toplantılara da ev sahipliği yapması bekleniyor. Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi’nde sanatçı atölyeleri, halka açık kurslar, çocuk atölyeleri, sesli kitap merkezi, sergi ve toplantı salonları da yer alacak.
KİTAPLAR SON HIZLA TOPLANIYOR
Çanakkale Muharebelerine ilişkin çeşitli görsel ve işitsel belge ve dokümanların tespit edilerek temin edilmesi amaçlanıyor. Yabancı ülke kaynaklarıyla entegre biçimde araştırmacıların erişimine uygun hale getirilmesi planlanan Araştırma Merkezi ve Müze için günümüze dek yayınlanan dokümanlar temin edilmeye başlandı.
5 BİN KİTAP RAFLARA KONMAYI BEKLİYOR
Çanakkale Savaşları ile ilgili günümüze dek yayınlanmış dokümanlardan Osmanlıca, Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerindeki 5.000’in üzerinde kaynak ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde Çanakkale’ye ilişkin arşiv belgeleri Alan Başkanlığına kazandırıldı. Yanı sıra ATASE, Türk Tarih Kurumu, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı arşivindeki verilerin kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Restorasyon, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi Gelibolu Tarihi Alanı'na katkı sunmak isteyen tüm paydaşların ve halkın kullanımına açık olmak üzere bir araştırma merkezine dönüştürülmesi amacıyla yapılıyor.
HARİTALAR DUVARLARI SÜSLEYECEK
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı uzmanlarınca yapılan açıklamada, Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesi’ne dair, “Eskiden lojman olarak kullanılan tarihi bina oda oda mekanlardan oluşuyor. Ziyaret edenler için okuma salonları da olacak. Okuma salonlarının duvarlarında raflarda yer alırken duvarların bir kısmı da dergi alanı olarak kullanılacak. Örneğin Çanakkale için 1915'te hazırlanmış orijinal bir harita bir vitrinde sergilenecek” denildi.
“HASSAS KİTAPLAR VAR”
“Müze okuma salonu gibi bir konsepti olacak” diye vurgulayan Başkanlık uzmanları, “Hassas kitaplarımız var. Dokunulduğunda tahrip olmasını engellemek için cam vitrinlerde sergileyeceğiz. Tahrip olma ihtimaline karşı ziyaretçiler dijital arşiv üzerinden faydalanabilecek. Görmek isteyenler uzmanlar eşliğinde, cam mekanın arkasından kitabı inceleyebilecek” sözlerine yer verdi.
“BELGE MÜZESİ”
Uzmanlar, müze ve araştırma merkezinin bir bütün olacağını ifade ederek, “Belge müzesi gibi olacak. Eceabat tarafındaki müzelerimiz genelde tüfek, silah gibi savaş malzemelerinden oluşuyor. Ama bu alan belge üzerine bir müze olacak. Mesela Mustafa Kemal Atatürk'ün yazdığı bir emir pusulasını cam vitrinde sergileyeceğiz. Bir asker günlüğü var elimizde. Ziyaretçi okumak istediğinde numarasından dijital haline de ulaşabilecek. Ama asker günlüğünü de vitrinde sergileyeceğiz” diye belirtti. Yurt dışında iyi niyet protokollerine imza attıklarını ifade eden Başkanlık uzmanları, “Araştırma Merkezimizdeki bilgisayarlar aracılığıyla İngiltere’deki, Avustralya'daki savaş müzesi, ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde yer alan müzelerin yayınlarını online olarak ziyaretçilerimiz burada görüntüleyebilecek” dedi.
Damla YELTEKİN